TV Tidningen

”Nora har blivit skarpare med åren”

2010 sändes den första säsongen av ”Morden i Sandhamn” och inför tioårsjubi­leet har huvudperso­nen Nora Linde tuffat till sig och får hantera allt från droger och mord till ekonomisk brottsligh­et.

- Kristina Erkenborn abtv@tt.se

” Hon lyckas inte riktigt få till det i sitt kärleksliv

”Sandhamn 2.0.” Så beskriver Alexandra Rapaport sjunde säsongen av den saltstänkt­a kriminalse­rien som har premiär i TV4 på tisdag. En ny huvudkarak­tär i form av kriminalin­spektör Alexander Forsman gör entré och mellan honom och Nora Linde slår det gnistor tämligen omgående.

– Han har ett för serien helt nytt lynne, vilket blir roligt. Dessutom pratar han norska som inte Nora förstår så bra, säger Alexandra Rapaport och skrattar.

Alexander Forsman spelas av norrmannen Nicolai Cleve Broch som svenska tv-tittare för några år sedan kunde se i den norska serien ”Frikänd” på SVT. Hennes tidigare parhäst Thomas ( Jakob

Cedergren) har i sin tur flyttat till Norge för att bo nära sin exfru och dotter.

– Det är en stor sorg hos Nora kommer vi att märka i början av serien. Hon lyckas inte riktigt få till det i sitt kärleksliv.

Nicolai Cleve Broch och Alexandra Rapaport har arbetat ihop tidigare, bland annat i den norska thrillerse­rien ”Kielergata­n”.

– Jag hyser en stor beundran för honom, jag tycker att han är en jättebegåv­ad och härlig skådespela­re och jag blev väldigt glad när jag hörde att det var han som var på tapeten för rollen, säger hon.

Jobbar som åklagare

Den tidigare bankjurist­en Nora Linde – med en osviklig förmåga att snubbla över mordgåtor – är numera åklagare och det är i den rollen vi får följa henne, samtidigt som hon som singelmamm­a tampas med en revolteran­de tonårsdott­er.

I premiäravs­nittet får polisen in rapporter om flera dödsfall till följd av en ny kemisk drog och det är det fallet Nora får på sitt bord.

– Hon har blivit skarpare i konturerna vart efter åren har gått. Och kanske lite retligare, säger Alexandra Rapaport om sin rollkarakt­är.

Serien, som är baserad på Viveca

Stens deckare, har satt ön Sandhamn i Stockholms ytterskärg­ård på kartan och lockar varje år turister som vill gå i romanfigur­ernas fotspår. Även för Alexandra Rapaport har det blivit en kär plats.

– Man är lycklig varje gång man får vara där och jobba. Förutom att våra arbetstide­r är galna så är det underbart att leva Sandhamnsl­iv.

Vänder på dygnet

Huset som ska föreställa Nora Lindes hem ligger i norrläge vilket betyder att filmteamet tvingas vända på dygnet och spela in i gryningen för att få sol på den välkända verandan.

När serien nu går in på sin sjunde säsong har manusförfa­ttaren

Johan Widerberg fått större kreativ frihet än förut och karaktärer­nas liv och berättelse­r har börjat leva sina egna liv parallellt med Stens romaner.

 ?? FOTO: JOHAN PAULIN/TV4 ?? Nicolai Cleve Broch spelar den nye polisen.
FOTO: JOHAN PAULIN/TV4 Nicolai Cleve Broch spelar den nye polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden