TV Tidningen

”Jag har inte vågat göra det här tidigare”

är gäst i säsongspre­miären av ”Klassfeste­n” i TV4. Men att medverka i programmet var inte en självklarh­et för henne. – Precis som många andra hade jag inte en så bra eller enkel tid i skolan, säger Sarah Dawn Finer.

- Filip Joelsson/ TT abtv@tt.se

Det är dags för en ny säsong av nostalgi, humor, skämskudda­r och tårar när Renée

Nyberg sammanför folkkära kändisar med gamla skolkamrat­er och klassföres­tåndare i lördagsund­erhållning­en ”Klassfeste­n”. I första avsnittet väntar prov i litteratur­vetenskap, engelska och musik, när Sarah

Dawn Finer ställs mot artistkoll­egan Martin Stenmarck.

Ingen lätt skoltid

Att vara med i programmet var inte en självklarh­et för Sarah Dawn Finer. För även om hon är van att stå på scen och framför kameran, som artist, skådespela­re och programled­are, så är det något helt annat att kastas tillbaka till skoltiden, menar hon.

– Det var ett väldigt krångligt beslut att ta, av en massa olika anledninga­r, men mest för att jag inte är så trygg och bekväm i de sammanhang­en. Så jag är väldigt tacksam för att jag fick göra programmet med Martin som är en gammal vän, och med Renée som är väldigt proffsig, kärleksful­l och förstående, säger Sarah Dawn Finer.

Det blir ett känslofyll­t program, där Sarah Dawn Finer minns tillbaka till en skolgång som inte var helt lätt alla gånger.

– Jag har aldrig velat eller vågat göra det här programmet tidigare just för att jag, precis som så många andra, inte hade en så bra eller enkel tid i skolan. Jag hoppade mellan olika klasser och tog inte ens studenten. Dessutom jobbade jag mycket under skoltiden och var mer hemma i de sammanhang­en än i skolan, säger hon, och tillägger:

– Det är många fina, läkande, roliga och galna minnen, men också många obekväma, som dyker upp för mig i sådana här sammanhang.

Blev barnskådis

Hon började jobba som barnskådes­pelare redan vid sex års ålder, och hade under 1980- och 1990-talet bland annat roller i tv-serier som ”Maskrosbar­n” och ”Bert”. Som tolvåring började hon sjunga och uppträda med gospel- och soulkören One Voice, och dessutom körade hon redan då bakom flera stora artister. Och

Det var inte så lätt att hitta hem med klasskamra­terna

allt detta gjordes parallellt med skolgången på Adolf Fredriks musikskola.

– Det var inte så lätt att hitta hem med klasskamra­terna under skolåren när man inte var där så mycket. Samtidigt var det den verklighet­en jag hade att förhålla mig till. Jag har aldrig velat göra annat än att få en chans att jobba och skapa inom kulturen, säger hon.

Ytterligar­e fjorton kända svenskar tävlar i ”Klassfeste­n” under hösten, bland andra Carola Häggkvist, Ola Forssmed, Stefan Sauk, Nanne Grönvall och Jan Björklund.

 ??  ??
 ?? Foto: PERNILLA THELAUS/TV4 ?? Gäster i första programmet är Martin Stenmarck och Sarah Dawn Finer. Programled­re är som vanligt Renée Nyberg.
Foto: PERNILLA THELAUS/TV4 Gäster i första programmet är Martin Stenmarck och Sarah Dawn Finer. Programled­re är som vanligt Renée Nyberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden