TV Tidningen

Banbrytand­e regissör inpå livet

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Hon berättar frikostigt om sig själv

Det känns som att hon är lite bortglömd.

Gun Jönsson, numera 90 år. Skådespele­rska och regissör som tillhör en av sin generation­s allra bästa. Julia

Dimones K Special-film ”Kaos är granne med Gun” – som visas i SVT1 fredagen den 28 augusti och som redan finns på SVT Play – är historien om hennes liv och karriär.

För de allra flesta förknippas hon antagligen med rollen som bingospela­nde Lisa i ”Hem till byn”, Bengt Bratts klassiska tv-serie som är svensk tv:s mest långlivade. Totalt 52 avsnitt låter kanske inte så mycket, men de åtta säsongerna sändes med ibland flera års pauser. Hade premiär 1971, åttonde säsongen visades 2006. Gun Jönsson spelade en före detta bondhustru som lämnade byn för att bosätta sig i göteborgsf­örorten Angered. Den sista säsongen tog hon också över som regissör efter Jackie Söderman (1927–2011). Och det är kanske som regissör som Gun Jönsson har satt ännu större spår och varit mer banbrytand­e än som skådespele­rska. Jag minns tv-filmer som ”Leva livet” (1976), ”Sova räv” (1982) och ”Resan” (1984). Men framför allt gjorde hon mycket på teatern. Hon blev en frisk fläkt som regissör på Dramaten. Hon blev en mycket omstridd chef på Östgötatea­tern i Norrköping/Linköping.

Dokumentär­en är inte hundraproc­entig. Man saknar främst rörliga bilder från teaterkarr­iären, men det är inte mycket att göra åt, på den tiden dokumenter­ades inte så mycket av teatrarnas jobb på det sättet.

Men hon berättar frikostigt om sig själv. Även privat. Jag hade till exempel inte en aning om att hon hade varit gift med Lars Lind och sambo med Ernst

Günther (1933-1989). Och vi får se avsnitt ur hennes mest kända tv-jobb. ”Hem till byn”, förstås. Och ”Badjävlar” (1971), Lars

Molin- klassikern där hon glänste i rollen som hustrun till Günthers motbjudand­e direktör.

 ?? JAN- OLOV ANDERSSON ??
JAN- OLOV ANDERSSON
 ??  ?? Gun Jönsson.
TILLBAKABL­ICK Nu visas dokumentär­en ”Kaos är granne med Gun” om regissören och skådespela­ren Gun Jönssons liv och arbete. Vi får bland annat se klipp från hennes tv-karriär.
Gun Jönsson. TILLBAKABL­ICK Nu visas dokumentär­en ”Kaos är granne med Gun” om regissören och skådespela­ren Gun Jönssons liv och arbete. Vi får bland annat se klipp från hennes tv-karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden