TV Tidningen

David Batra satsar på karriär i Indien

David Batra åker tillbaka till Indien där han med hjälp av Malin Mendel utforskar möjlighete­rna att som komiker bli ”big in Bombay”. – Skepsisen är befogad, men jag är till naturen en naiv optimist, säger David Batra.

- Filip Joelsson/ TT abtv@tt.se

Onsdag 21.00

I den första säsongen av SVT:s tittarsucc­é ”Världens sämsta indier” reste David Batra till Indien för att utforska sitt indiska jag. Steg två i processen blir att se om han kan bygga en karriär i landet. Men för att lyckas som ståuppkomi­ker i ett land med över 1,3 miljarder invånare, där det talas flera språk, krävs ett gediget researchar­bete.

– Konkurrens­en är ju så oerhört mycket större i Indien än i Sverige, och jag pratar inte hindi, vilket är språket som de stora komikerna pratar i indiska tvserier och så. Och för att kunna skämta om ett annat land med en annan kultur så krävs det ju att man lär sig den. Annars riskerar skämten att falla platt eller bli direkt pinsamma, säger David Batra.

Ut ur trygghetsz­onen

Hans entusiasm för projektet möts av visst motstånd i den andra säsongens inledning. ”Idiotiskt”, konstatera­r hans pappa. ”Det här kommer bli riktigt, riktigt svårt”, berättar en indisk agent.

– Ja, det är rätt mycket motstånd där. Skepsisen är befogad, men jag är till naturen en naiv optimist. Så jag får bejaka den egenskapen, säger David Batra.

I Indien får han, precis som sist, hjälp av SVT:s korrespond­ent Malin Mendel för att lära sig mer om kulturen. Hon gör också sitt bästa för att ta honom ut ur hans trygghetsz­on, vilket kan handla om allt från att dansa Bollywood-dans till att ge sig ut på clownturné.

– Malin är väldigt viktig för mig. Hon är ju indier. Hon kanske ser ut som en blond tjej från Bohuslän, men nej, hon är indier, säger David Batra.

Den andra säsongen spelades till stora delar in under 2019. Under säsongen får David Batra besök av sin fru, Anna Kinberg Batra, och deras dotter, som nyfiket tar del av hans Indiendröm­mar.

– Jag var där i så pass långa perioder att vi bestämde att de skulle komma och hälsa på. De var gulliga och positiva till det jag gjorde. Men innerst inne trodde de nog inte att jag skulle lyckas särkilt bra, säger David Batra.

Hann hem i tid

Inspelning­arna hann precis bli klara innan coronaviru­set tog sitt grepp om världen. I slutet av februari packade produktion­en sina väskor och åkte hem till Sverige. Några veckor senare var hela Indien under ”lockdown”.

Malin är väldigt viktig för mig. Hon är ju indier.

– Vi flög hem sista veckan i februari, och alla hade munskydd. Det var verkligen precis så att vi hann göra klart allt.

Hur har din tid i Sverige varit sedan dess?

– Det har varit som en ofrivillig retreat. Förbudet för sammankoms­ter gör ju att mitt jobb försvinner. Det hade varit härligt att få dra skämt inför en publik igen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden