TV Tidningen

”Jag trodde att jag hade förstört vår relation”

Utrikeskor­respondent­en Malin Mendel:

-

Malin Mendel belönades med Stora Journalist­priset som årets förnyare för sitt arbete under första säsongen av ”Världens sämsta indier”. Nu är hon tillbaka som David Batras och tittarnas guide.

Du har bott och arbetat i Indien i 15 år. Varför är Indien ett intressant land?

– Därför att det är så motsatt det mesta man är van vid i väst, allting ställs upp och ner. Rent journalist­iskt är det jätteintre­ssant på många sätt. Landet har en oerhört snabb utveckling, och har ekonomiskt, på bara några årtionden, gått från att vara ett väldigt fattigt land till att nu vara ett av världens viktigaste länder. Att vara där som filmare är en dröm. Människorn­a är personliga och bussiga, och så älskar jag den indiska matkulture­n och yoga.

Är ni alltid överens, du och David?

– Nej, och det märks nog ibland i programmet. Han tycker ofta att jag pressar honom lite för hårt, och utsätter honom för hemska saker. Men jag ser det som att han måste förstå Indien, och inte vara så svenskt återhållsa­m. Jag jobbar ju även med manuset och klippninge­n av programmet, så jag har väl kanske lärt mig hur David reagerar på vissa saker. Ibland går det kanske lite väl långt ...

Någon specifik händelse du tänker på?

– Jo. Och den gången blev jag faktiskt rädd på riktigt för första gången i programmet. Jag bjöd David på något som heter Paan, en tobaksgegg­a med väldigt hög nikotinhal­t. Han fick en extra stark dos utan att veta om det, och blev så fruktansvä­rt nikotinför­giftad. Vi fick ställa in inspelning­arna nästa dag. Jag kunde inte sova den natten och tänkte på riktigt att programmet och vår relation var förstörd. Han medgav senare att det hela gått överstyr, men att allt var ok.

 ?? Foto: AF NEXICO ?? Malin Mendel utsätter David Batra för en prövning han sent ska glömma.
Foto: AF NEXICO Malin Mendel utsätter David Batra för en prövning han sent ska glömma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden