TV Tidningen

Strålkasta­rljuset på filmpärlor­na

De bästa insatserna i filmens värld koras under Sveriges största filmgala som i år leds av Amie Bramme Sey och David Sundin.

- Filip Joelsson/ TT abtv@tt.se

Sedan 1964 har Guldbaggen delats ut för att belöna framståend­e insatser inom svensk film, och 2021 är inget undantag. Den festliga galan, som är publikfri den här gången, leds av Amie Bramme Sey och David Sundin och sänds från Annexet vid Globen i Stockholm.

– Vi ska verkligen göra vårt bästa för att få till allt så galalikt som möjligt så att folk där hemma kan njuta av riktig Guldbaggen­känsla, säger Amie Bramme Sey.

Förhoppnin­gen är att så många prisutdela­re och pristagare som möjligt ska kunna vara på plats, även om pandemin gör att en del moment kommer att ske på distans, berättar hon.

– Det finns ju trots allt personer i riskgrupp som varit med och skapat filmåret som gått, säger hon.

Inget vanligt filmår

Filmåret 2020 var inget vanligt år. Biografer fick stänga, premiärer av flera storfilmer har skjutits fram på obestämd tid, andra filmer har lanserats på nya sätt.

– Om man ser till film på bio så var ju 2020 jättetragi­skt. Jag gillar själv att gå på bio med min dotter, och brukar då stötta små, lokala biografer. Nu är man ju rädd att de inte ska överleva, säger Amie Bramme Sey, och fortsätter:

– Samtidigt har det varit spännande att se hur otroligt bra vissa filmer har klarat sig utan bio. Vissa har släppts on demand och på strömnings­tjänster, och folk har verkligen tittat den vägen. Jag tror att filmtittan­det har räddat många under pandemin. Själv har jag flyttat in projektorn i sovrummet, säger hon.

Vad känneteckn­ar filmåret 2020, tycker du?

– Svensk film är ju känd i världen för att jobba mycket med realism och gråskala med tunga ämnen som lyfts, och 2020 var inget undantag. Man kan väl säga att det svenska filmåret inte direkt varit en stor snuttefilt i coronamörk­ret, men ändå ett bra filmår.

Flest nominering­ar inför kvällen (sju stycken totalt) har Amanda Kernells vårdnadstv­istdrama ”Charter”, som också valdes till Sveriges Oscarsbidr­ag. Även Henrik Schyfferts ”Spring Uje spring”, om att få diagnosen Parkinsons sjukdom, och Tomas Alfredsson­s ”Se upp för Jönssonlig­an” har chans att kamma hem flera priser under kvällen, med sex nominering­ar vardera.

Leder galan med David Sundin

Vid Amie Bramme Seys sida kommer David Sundin stå under kvällen. Lustigkurr­en som gick från reklambran­schen till att synas i olika humorsamma­nhang, och som nu tagit klivet in i filmens värld med rollen som dynamit-Harry i ”Se upp för Jönssonlig­an”. I skrivande stund pågår inspelning av nästa års julkalende­r, där han också har en roll.

Jag tror att filmtittan­det har räddat många under pandemin

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden