TV Tidningen

Ganska fullödigt Troell-porträtt

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Det må vara en bagatell i Tom Alandhs digra produktion. Man är van vid att han liksom gräver lite djupare i sina personport­rätt.

Men ”Ett par dagar i november med Jan Troell” – som visas fredag 23 juli, på Jan Troells 90-årsdag – är å andra sidan bland det mest personliga svensk dokumentär­films mästare har gjort. För han utgår från att han tycker Troells debutfilm ”Här har du ditt liv” (1966) är den bästa svenska film som har gjorts och tillsamman­s med regissören tacklar han sedan filmen ur olika infallsvin­klar.

Det är något märkligt, nästan hemlighets­fullt, med hur Tom Alandh och hans ständiga klippare Heleen Rebel får ihop sina filmer.

När jag som filmnörd ser den här dokumentär­en kan jag ibland känna att det saknas saker. Troells största succéer, Vilhelm Moberg- filmatiser­ingarna ” Utvandrarn­a” och ” Nybyggarna”, nämns knappt. Den Hollywoodk­arriär som det ledde till avhandlas mycket snabbt. Omstridda ”Il capitano”, om Åmselemord­en, och storfilmen ”Maria Larssons eviga ögonblick” nämns inte alls.

Ändå är känslan mot slutet av filmen att man har fått ett ganska fullödigt porträtt av Jan Troell.

Fråga mig inte hur

Tom Alandh bär sig åt. Det är något med de ibland ganska rakt-på-sakfrågorn­a om barndomen, om hur Troell träffade sin fru och om rädslan för döden och de inte alltid så uttömmande svaren, Troell är inte typen som längtar efter att ”tala ut”, direkt, som skapar den där känslan.

Framför allt blir man väldigt sugen på att se om ”Här har du ditt liv”. Avsnitten som ingår i dokumentär­filmen visar att Troell hade ett smått magiskt bildspråk redan i sin första långfilm.

Tyvärr finns inte just den med de bland fem Troell-filmer som SVT visar dagarna kring hans födelsedag.

Bland det mest personliga svensk dokumentär-filmsmästa­re har gjort.

 ??  ?? FAVORITFIL­M Med utgångspun­kten att Jan Troells ”Här har du ditt liv” (med Eddie Axberg i huvudrolle­n) är den bästa svenska film som gjorts tacklar Tom Alandh regissören­s verk och liv i en ny dokumentär.
FAVORITFIL­M Med utgångspun­kten att Jan Troells ”Här har du ditt liv” (med Eddie Axberg i huvudrolle­n) är den bästa svenska film som gjorts tacklar Tom Alandh regissören­s verk och liv i en ny dokumentär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden