TV Tidningen

Gängens vardag i nytt drama

- JAN-OLOV ANDERSSON

Först var det bara något man som litet barn noterade genom bilrutan i VW-bubblan, en stad man åkte genom på väg till kusinerna i Saltsjöbad­en.

I 8–9-årsåldern snörde man på sig skridskor och ville vara Kjell Svensson, legendaris­k målvakt i Tre Kronor och Södertälje SK, det elitlag i ishockey som låg närmast Linköping.

Sedan började man som tonåring spela tennis mot garagedörr­arna, men inte fan blev man Björn Borg för det.

Men nu har Södertälje fått sin egen dramaserie i tv. ”Taelgia” startar i SVT1 söndag 24 september och släpps några dagar tidigare på SVT Play.

Undrar vad Södertälje-borna kommer att tycka om den.

Har sett två avsnitt och det är verkligen inget fel på den dramaserie som skapats av Jens Östberg, huvudförfa­ttare och regissör. Han som gjorde Guldbaggeb­elönade filmen ”Flugparken” (2014) med Sverrir Gudnason.

Mycket utspelas i Ronna, ett miljonprog­ramsområde i staden, där syrianska invandrare är ett dominerand­e inslag. De flesta skötsamma. Men några styr de kriminella gängen. Knarkhande­ln. De anlitar ”springisar”, lättlurade ungdomar. Någon dras in i verksamhet­en av en slump, andra vill vara med för att imponera på omgivninge­n. Det påminner lite grann om Netflixser­ien ”Snabba cash”, men tempot är inte fullt lika uppskruvat.

Många bra skådespela­rinsatser. Enda lite kända namnet är Sara Shirpey, som redan satt ett rejält avtryck i tv-serier och filmer som ”Handen på hjärtat”, ”Spelskanda­len”, ”Top dog” och ”UFO Sweden”. Hon spelar Sibel. Södertälje­s första syrianska polis. Kollegorna tycker hon är inkvoterad. Hennes syrianska vänner tycker hon är en svikare.

Serien är välgjord och engagerand­e. Blir intressant att följa hur det går för Sibel och de andra. Och vad reaktioner­na i Södertälje blir…

jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

” Serien är välgjord och engagerand­e.

 ?? ?? EN NY VÄRLD 16-årige Gabriel (John Hanna, till höger) flyttar till bostadsomr­ådet Ronna i Södertälje och lär känna den kriminelle Marko (Jonay Pineda Skallak, till vänster) i nya dramaserie­n ”Taelgia”.
EN NY VÄRLD 16-årige Gabriel (John Hanna, till höger) flyttar till bostadsomr­ådet Ronna i Södertälje och lär känna den kriminelle Marko (Jonay Pineda Skallak, till vänster) i nya dramaserie­n ”Taelgia”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden