TV Tidningen

”Det är kaxigt att våga bromsa”

Efter ett längre uppehåll från rutan är Ernst Kirchsteig­er tillbaka med ett nytt program, där fokus ligger på vardagens enkla ting. – Jag tror inte det är tanken att vi ska göra livet alltför komplicera­t, säger han.

- Oskar Carlsson/TT abtv@tt.se

Man kan göra mindre saker som bidrar till att livet blir härligare.

I fjol tog Ernst Kirchsteig­er, för första gången under sin 22 år långa tv-karriär, en årslång paus från programled­arrollen. Nu återvänder han med det nya programmet i ”Hemma med Ernst”.

–Det känns som att jag är en gammal cykel som man har pumpat däcken på och nu rullar allt mycket enklare, säger han.

Den långa semestern beskriver han som ett reningsbad, med tid för kontemplat­ion, skrivande, målande och mängder av lekstunder med sitt barnbarn.

– Det gjorde också att jag kände ”nu kan jag tänka lite nytt”. Och då uppstod det här programmet, som är lite långsammar­e och det tycker jag är kaxigt i en tid av Tiktok-beteende, att våga bromsa och göra ett ganska långsamt program där jag faktiskt får prata till punkt – det är jag väldigt stolt över ska jag säga.

Projekt alla kan göra

Som alltid med Ernst Kirchsteig­er blir det tips kring inredning, trädgård och matlagning. Men den här gången skippar han tidskrävan­de eller avancerade projekt.

Fokus ligger på små och hanterbara saker som alla kan göra i sitt hem – ett tema som ligger i tiden.

– Jag har ingen lust att vara med och bidra till att folk ska ta lån för att bygga en veranda för en kvarts miljon. Det får folk gärna göra, men jag tänker att det finns andra enklare och finare berättelse­r att berätta. Man kan göra mindre och enklare saker som ändå bidrar till att livet hemma blir lite härligare, säger han.

I programmet­s två första avsnitt bygger han bland annat en köksförvar­ing av gamla knoppbrädo­r, skapar en lampskärm av vasstrån och lagar blå vallmopast­a. Inspelning­arna har skett på gården Nyckelby i trakterna kring Lindesberg.

– Det är ett fantastisk­t hus som har stått ganska orört, golven är inte ens behandlade. Sedan är huset ståtligt med en imponerand­e fasad med många fönster och det står ett vårdträd framför – en kastanj som blommade helt fantastisk­t.

Utrymme för filosofi

Programmet­s långsammar­e tempo ger honom även utrymme att dela med sig mer av livsfiloso­fi.

– Henrik von Kern, min producent, säger att det här programmet känns mycket närmre mig som människa på ett sätt. Och det är intressant för jag har kanske tyckt att det har varit det tidigare också, men han tycker att det känns ännu mer så nu.

Hur skulle du beskriva din livsfiloso­fi?

–Det finns en överskrift som lyder ”i det enkla bor det vackra”, att enkelheten ibland är underskatt­ad. Att sparka fotboll med ett barn i farmors trädgård kan vara större än att besöka kinesiska muren. Det finns där, alldeles nåbart och alldeles intill oss – men det är som att man ska söka det stora där borta någonstans, när det kanske bara är en armlängd bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden