TV Tidningen

Nära om ihärdiga rockbönder

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Dokumentär­filmer om pop- och rockartist­er, det vet vi väl hur de brukar se ut. Artisterna sitter i en studio och pillar på något instrument och pratar lite lagom djupsinnig­t om skapandets svårighete­r. Eller så sitter de i en turnébuss, ständigt på väg någonstans. Och så på det lite avsnitt från några konserter. Sedan finns det förstås rena konsertfil­mer som egentligen säger mer än vilken dokumentär som helst, som fantastisk­a ”Stop making sense” (1984) med Talking Heads, som har nypremiär på bio 6 oktober.

”Jordelivet – ett år med Amanda Bergman” liknar inte något annat.

Joanna Karlbergs och Tove Paléns film visas som K Specialfil­m i SVT2 fredag 29 september och finns redan på SVT Play.

Amanda Bergman är rockgruppe­n Amasons 35-åriga frontperso­n. Sångerska, musiker, låtskrivar­e. Känns kanske inte igen av allmänhete­n på samma sätt som mer omskrivna artister, men många blev nog nyfikna på Amason och henne när de var husband i SVT:s ”På spåret” för några år sedan. Och många har upptäckt dem, de har vunnit Grammisar och uppträtt på Roskilde- och Way Out West-festivaler­na.

Nu får vi se henne – köra traktor! Ja, vi får se mer än så. Hon matar hönor, fyller i papper för att få ekonomiska bidrag till jordbruket och gör andra saker som man gör på en bondgård.

Hon och Petter Winberg (också med i Amason) är nämligen rockbönder. Har ett jordbruk i Dalarna och delar sin tid mellan att sköta det, vara med sina två ganska så små barn och att göra musik och turnera. En inte helt lätt ekvation att få ihop, varken tidsmässig­t eller ekonomiskt. Ibland funderar de på om de ska sälja gården och bara ägna sig åt musiken.

Det blir till ett så närgånget och sympatiskt porträtt av främst Amanda Bergman, att åtminstone jag blir nyfiken att även lyssna mer på Amason.

” Ibland funderar de på om de ska sälja gården och bara ägna sig åt musiken.

 ?? ?? TVÅ OLIKA VÄRLDAR Amanda Bergman, och hennes partner Petter Winnberg, varvar musicerand­et i bandet Amason med familjeliv­et som bönder på en gård i Dalarna. Hur fungerar det att kombinera?
TVÅ OLIKA VÄRLDAR Amanda Bergman, och hennes partner Petter Winnberg, varvar musicerand­et i bandet Amason med familjeliv­et som bönder på en gård i Dalarna. Hur fungerar det att kombinera?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden