TV Tidningen

”Bott i husvagn precis bakom tältet”

”Hela Sverige bakar” flyttar till Ulriksdals slott och sätter kunglig prägel på hela programmet. – Det är världens vackraste plats, säger programled­aren Tina Nordström.

- Anna Hultman/TT abtv@tt.se

Det ska vispas, gräddas, dekoreras och glaseras när tio laddade deltagare intar baktältet för ett gäng svettiga utmaningar med ett nytt slott som fond. Efter många år på Taxinge slott, också kallat ”kakslottet”, flyttar nämligen ”Hela Sverige bakar” till kunglig mark, det anrika Ulriksdals slott i Solna, strax utanför Stockholm. Det uppfördes på 1600-talet och ramas in av en stor park.

– Det är lite ombonat och kompakt och ligger precis vid vattnet. Det har också en jättestor skog runt omkring. Det är en väldigt vacker, lugn plats där tältet bara blir som grädde på moset, säger Tina Nordström, som gör sin sjunde säsong med programmet.

Och programled­aren från Skåne stortrivde­s på sin tillfällig­a hemort.

–Jag har bott i husvagn precis bakom tältet, så min adress har ju varit Ulriksdal. Det har varit väldigt f lott tycker jag, att jag har bott i husvagn där. Jag har gått ut med hunden i morgonrock, så som man gör när man äger något. Det är många joggare som har mött mig på morgonen och undrat ”var inte det där mat-Tina?”, säger Tina Nordström och skrattar.

Problem med vädret

Att programmet utspelar sig på en kunglig plats, och att det är kungligt jubileumså­r, kommer också att märkas i de bakverk och kakor deltagarna tillverkar. Första utmaningen är att skapa en bakelse värdig en drottning.

– Vi bränner av det ena kungliga bakverket efter det andra, säger Tina Nordström.

Juryn består som vanligt av mästerbaga­ren Johan Sörberg och konditorn Elisabeth Johansson. För att imponera på juryn gäller det för deltagarna att hålla nerverna i styr och fokusera på snabbhet, kreativite­t och teknisk skicklighe­t.

– Bakning tar fram allt. De gråter, de blir förbannade. Allt händer! säger Tina Nordström.

– Första programmet levererar både kaos och dramatik. Det tar ett tag innan de kommer in i gängorna.

Dessutom har produktion­en kämpat med väderförhå­llandena. Inspelning­en prickade in några riktigt varma dagar.

– Det har gått åt mycket Resorb. Johan Sörberg och gänget har fått bubba om lite när det var för hett för chokladtäv­lingarna. När det går upp över 30–35 grader i tältet kan det vara svårt, säger Tina Nordström.

Ger upp jobben

För deltagarna är medverkan ofta en stor sak.

– Alla har det gemensamma att de älskar att baka. Men det är inte bara att baka, man ska också ha nerver att ha en kamera i huvudet.

Tina Nordström tycker att det är vackert att människor vågar satsa på sina drömmar.

– Hela det här med självförve­rkligandet, det är det jag tycker är det fina med det här programmet.

Det är väldigt många som faktiskt ger upp sina jobb och startar ett bageri. Det är modigt, säger hon.

Och alla kakor som bakas då, vad händer med dem?

– De äts! Alla tar med hem. Ingenting går till spillo, säger Tina Nordström.

De gråter, de blir förbannade. Allt händer!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden