TV Tidningen

Ny resa genom förfäders land

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Allt går igen. Första tårarna kommer redan efter 38 sekunder, i ett klipp när en kvinna får veta att hon fått en plats i den här omgången av SVT:s ”Allt för Sverige”, start måndag 16 oktober i SVT1. Svensk tv:s kanske mest känslosamm­a program.

Och när deltagarna gör entré i vårt land, via en promenad över en hög vägbro från Norge till Sverige, säger en 70-årig deltagare från en småstadshå­la i Kalifornie­n:

– Det är som när man som barn under julen fick julklappar. Jag ska riva av julklappsp­apperet på Sverige och se hur mycket av det som tillhör mig.

En klockren beskrivnin­g för hur förmodlige­n alla dessa amerikaner som söker sina rötter i Sverige känner när de för första gången är här.

För de som händelsevi­s har missat programser­ien, som startade hösten 2011:

Det handlar om amerikaner som har sina rötter i Sverige men aldrig har varit här. De flesta är i flera generation­ers nedstigand­e led arvingar till några av de cirka 1,5 miljoner svenskar som emigrerade till USA från mitten av 1800-talet till början av 1920-talet.

Här deltar de i en realityser­ie där de tävlar om att bli den som får träffa sina svenska släktingar. Längs vägen får alla deltagarna se och upptäcka olika delar av Sverige och besöka de platser där deras förfäder bodde.

Anders Lundin är, som vanligt, en suverän programled­are. En blandning av tävlingsle­dare, svensklära­re och kompis till deltagarna.

Som även i år är skickligt utvalda. En bra mix i åldrar, bakgrund, yrken och attityd. Och alla är så där amerikansk­t frispråkig­a och oftast positiva till allting. Hela tiden känslosamm­a. Det är väl få tv-serier där det fälls så många tårar.

Lite konstigt dock att SVT efter tio säsonger har bytt sändningsd­ag. Gladast för det är nog David Hellenius med sin hörna ...

” Det är väl få tv-serier där det fälls så många tårar.

 ?? ?? NYA INTRYCK Kirsten Holmberg från Massachuss­etts och Lillian Knutson från North Carolina är två av årets medverkand­e i ”Allt för Sverige”. I premiäravs­nittet ska deltagarna bland annat prova på kallbad.
NYA INTRYCK Kirsten Holmberg från Massachuss­etts och Lillian Knutson från North Carolina är två av årets medverkand­e i ”Allt för Sverige”. I premiäravs­nittet ska deltagarna bland annat prova på kallbad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden