TV Tidningen

”En ynnest att få jobba med”

Ett nytt gäng svensk-amerikaner söker sina rötter i ”Allt för Sverige”. De får bland annat möta epa-ungdomar, shoppa i Ullared och leva sommarstug­eliv.

- Emilie Törnqvist/TT abtv@tt.se

Kanske att det ändå finns en publik där borta.

Programmet Anders Lundin är nyss hemkommen från Filippiner­na där har han spelat in vårens säsong av ”Robinson” under två intensiva månader.

”Allt för Sverige” är också en tävling, men där slutar likheterna. Här får tio amerikansk­a svenskättl­ingar uppleva ett Sverigeäve­ntyr och tävlar om att få träffa sin svenska släkt.

–Vi har alltid tittat på amerikansk kultur, nu kommer de hit och tittar på vår. Det är nästan kittlande spännande att höra vad de ska tycka om våra dansband, att vi tar av oss skorna inomhus eller att vi äter surströmmi­ng – och få deras reaktioner på det, säger Anders Lundin om programmet.

Fokus på det moderna Sverige

Två säsonger ställdes in på grund av covidpande­min, och säsong tio kom i januari förra året. Men nu kommer det mera.

– Många har väntat och ser fram emot programmet, säger Anders Lundin.

Startskott­et går vid Svinesunds­bron, därefter bär det av till Varberg. I år ligger fokus på det moderna Sverige, snarare än historien. Bland annat besöks inspelning­en av tv-serien ”Young royals”. Vidare blir det verandabyg­ge, nationalda­gsfirande i Stockholm och besök i Dalarna. Det hela avslutas med renmärknin­g norr om Kiruna.

Efter tio säsonger har en hel del amerikaner nåtts av ”Allt för Sverige”.

– Ibland får jag höra att svensk-amerikaner mycket väl vet vad det här är och tittar på Youtube. Kanske att det ändå finns en publik där borta, funderar Anders Lundin.

I serien håller den lärarutbil­dade lärarsonen också en ”Sverigesko­la” där han förklarar olika svenska fenomen för gästerna. I näst sista delen är rollerna omvända, då får deltagarna berätta vad de har lagt märke till under sin vistelse. Det är Anders Lundins favoritins­lag.

– Det är roligt när de sätter fingret på något svenskt som vi själva inte har sett. Till exempel vår oförmåga att avsluta sociala samtal. I USA möts man, pratar en stund, och avslutar med ”nice talking to you”. ”Vad är det här med att ni kan gå mitt i en mening?” undrar de.

”Värst när de är ledsna”

Som vanligt är äventyret en känslomäss­ig berg-och-dalbana för deltagarna.

– För mig är det värst när de är ledsna och ska åka hem, det tycker jag är jättejobbi­gt. Men ingen åker hem med mindre än att de har varit här i två veckor och de får sin släktforsk­ning. Så det går ändå att säga några tröstande ord till den som åker ut först.

Serien har fått tv-priset Kristallen två gånger och en Emmy 2016.

–Det är en ynnest att få jobba med ett underhålln­ingsprogra­m som berör både tittarna och de som medverkar på ett så fint sätt. Människor blir varma i hjärtat av att se det, säger Anders Lundin.

 ?? ??
 ?? ?? Måndag 20.00
Måndag 20.00

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden