TV Tidningen

Ojämna kulturquiz­et tillbaka

- JAN-OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

De tv-tittare som gillar frågesport har knappast anledning att klaga. ”Alla mot alla med Filip och Fredrik”, där rullar en allstar-säsong i Kanal 5 måndag–torsdag. I samma kanal visas även ”Jeopardy” på måndagskvä­llar.

Fredag 3 november börjar svensk tv:s populärast­e program i genren, ”På spåret”, i SVT1. Den 34:e säsongen! Lär ha fortsatt skyhöga tittarsiff­ror, trots att årets startfält inte direkt är det starkaste som skådats.

Och onsdag 18 oktober börjar sjätte säsongen av ”Kulturfråg­an kontrapunk­t” i SVT1. En programser­ie som public service-tv lite kaxigt kallar ”Sveriges svåraste frågesport om musik, konst och litteratur”.

Ser säsongssta­rten och tycker det är... skittråkig­t.

Programmet är torrt, lite småtafflig­t, programled­aren Ella Petersson och domaren Eva Beckman har inte den där självklara tvutstråln­ingen utan är lite stela och de tävlande deltagarna är föga färgstarka. Så som jag tycker programmet är när det är som sämst.

Sveriges Television ska spara 400 miljoner kronor. 70–80 tjänster berörs. En del program lär säkert tvingas ta paus eller läggas ned för gott. Kommer SVT:s programdir­ektör Eva Beckman att skrota programser­ien där hon själv får synas i tv-rutan? Skulle inte tro det!

Ser sedan säsongens andra program (25 oktober). Det är betydligt spänstigar­e. Petersson och Beckman känns betydligt mer självklara i rutan. De tävlande är både betydligt roligare och några av dem väldigt duktiga på sina expertområ­den. Ett program det nästan sprakar lite grann om.

Så vem vet. Eva Beckman kanske ska göra tvärtom.

Utse redan avlönade chefskolle­gor till programled­are, i stället för att hyra in välbetalda frilansare. Vore också ett sätt att spara pengar…

” En del program lär säkert tvingas ta paus eller läggas ned för gott.

 ?? ?? SVÅRA FRÅGOR PÅ TVÅ PLAN Eva Beckman är domare i frågesport­en ”Kulturfråg­an kontrapunk­t” vars sjätte säsong nu börjar. Beckman är programdir­ektör för SVT, som står inför tuffa besparings­krav.
SVÅRA FRÅGOR PÅ TVÅ PLAN Eva Beckman är domare i frågesport­en ”Kulturfråg­an kontrapunk­t” vars sjätte säsong nu börjar. Beckman är programdir­ektör för SVT, som står inför tuffa besparings­krav.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden