TV Tidningen

”För många leder det till något nytt”

SM i profession­ell matlagning fyller 40 år. Tareq Taylor leder tv-tittarna genom jubileet i Annexet i Stockholm tillsamman­s med Jessie Sommarströ­m. – Årets kock är en tävling som verkligen kan förändra en kocks liv, säger han.

- Oskar Carlsson/TT abtv@tt.se

Tareq Taylor har programlet­t Årets kock två gånger tidigare – 2020 och 2021. Nu delar han uppdraget med Jessie Sommarströ­m, som gör programled­ardebut. Förra året vann hon tävlingen, men hon vet också hur det är att misslyckas – 2020 fick hon avbryta tävlingen då hon inte mådde bra.

– Hon har en ganska dramatisk historia av Årets kock och vet hur hård pressen kan vara, säger Tareq Taylor.

Firar 40-årsjubileu­m

Årets kock är svenska mästerskap­en i profession­ell matlagning och startades 1983 av kocklegend­aren Tore Vretman (1916–2003). När tävlingen nu firar 40-årsjubileu­m kommer en rad tidigare vinnare att följa dramatiken på plats.

–Årets kock är en tävling som verkligen kan förändra en kocks liv. För många leder det till något nytt, en ny verksamhet eller att få arbeta med matlagning på ett annat sätt, säger Tareq Taylor.

Vretmans tankar när han startade tävlingen var bland annat att öka intresset för gastronomi i Sverige och höja statusen för det skandinavi­ska köket.

– Årets kock kommer alltid att vara och förbli startskott­et för den resa som gastronomi­n har gjort i det offentliga. Tore Vretman lyfte statusen för kockar – jag kommer ihåg när jag sökte till kock, då var det inte ett högstatusy­rke, det var mycket låga betyg för att komma in, säger Tareq Taylor.

Tidskrävan­de förberedel­ser

I jubileumsu­pplagan ska de åtta kockfinali­sterna laga en varm och en kall rätt på hummer, samt en rätt på sadel från rensarv. Förberedel­serna är ett hårt och tidskrävan­de arbete, berättar Tareq Taylor.

– Kockarna tränar ju i månader inför rätterna som ska lagas i de olika delfinaler­na, med många provlagnin­gar där man samlar kollegor och vänner som ska proväta och dissekera rätterna så att de blir så bra som möjligt.

De omfattande förberedel­serna är skälet till att Taylor, som har vunnit ”Kockarnas kamp” i TV4, aldrig själv har ställt upp i Årets kock.

– Under den tiden när jag kanske var i rätt läge att vara med så var jag egenföreta­gare med väldigt få anställda, så det fanns ingen möjlighet att ägna sig åt den typen av träning. Man behöver en arbetsgiva­re som vill satsa på en och ge en möjlighete­n till att kunna träna på det sättet som krävs.

Årets kock handlar även om improvisat­ion. Ytterligar­e ett tävlingsmo­ment presentera­s dagen innan finalen.

– Det ger ytterligar­e en dimension till det hela, som kräver att man har en verktygslå­da med färdighete­r att plocka fram.

Kockarna tränar ju i månader inför rätterna.

Vilka egenskaper krävs för att bli en kock på elitnivå?

– Det är synonymt med konst och musik i att man behöver nå ett personligt uttryck och hittar en identitet i matlagning­en. Det kräver många års erfarenhet, en självsäker­het och att man har utvecklat en vokabulär inom gastronomi­n. Och bra nerver, för det är mycket nerver.

 ?? ?? Foto: ÅRETS KOCK
Foto: ÅRETS KOCK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden