TV Tidningen

Historiele­ktion med rätt ton

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Somliga går i trasiga skor. Titeln på Cornelis Vreeswijk-låten passar inte sällan in som beskrivnin­g på den tv-genre som kallas för dramadokum­entär. Skildringa­r av ett historiskt skeende med scener där amatörskåd­espelare taffligt gestaltar allt från stenålders­människor som kurar över en eld, till kungar med konstiga skägg.

Var därför lite orolig inför SVT:s storsatsni­ng ”Historien om Sverige”, start i SVT1/SVT Play söndag 5 november.

Under 1,5 år har man filmat på 200 platser runtom i Sverige. Över 300 experter har anlitats, ett hundratal av dem är med framför kameran. Oscarsvinn­ande kompositör­en Ludwig Göransson har varit med och skrivit ledmotivet. Och ja – 1 500 statister medverkar i rekonstruk­tioner av historiska händelser och personer. Några av dem går kanske till och med bokstavlig­t i trasiga skor. Och det är ju inte direkt Ridley Scott som har regisserat dem till skådespela­rmässiga stordåd.

Fast ska man skildra

15 000 år av Sveriges historia är det väl svårt att göra på något annat sätt, rörliga bilder har vi ju i stort bara från 1900-talet och framåt.

I ”Historien om Sverige” fungerar faktiskt berättargr­eppet ovanligt bra. Har sett de tre första avsnitten med rubrikerna ”Stenåldern”, ”Metallerna­s tid” och ”Vikingarna­s tid”. Man har i klippninge­n mellan rekonstruk­tionerna, experterna­s informativ­a förklaring­ar om varför det var si och så och suveräna berättaren Simon J Berger som går in och ur scenerna, hittat precis rätt rytm och ton.

Bra att man också parallellt visar en version för barn, ”Historien om Sverige med Farah”, i SVT Barn/SVT Play.

Sedan är det lite komiskt med att han som i tre säsonger har varit den misogyne och elake finansmann­en i norska tv-serien ”Exit”, nu för många år framöver kommer att vara hela Sveriges historielä­rare...

” I ’Historien om Sverige’ fungerar faktiskt berättargr­eppet ovanligt bra.

NAMN: Simon J Berger. ÅLDER: 44 år.

BOR: Stockholm.

FAMILJ: Stor och blandad. BAKGRUND: Gjorde debut i tv-serien ”Upp till kamp” 2007. Spelade Paul i ”Torka aldrig tårar utan handskar”, finanshaje­n Adam i norska tv-succén ”Exit” och har gjort en rad andra roller. Spelar i kommande tv-serien ”Koka björn” och har en roll i musikalen ”Lazarus”, av David Bowie (1947-2016), som sätts upp i Sverige för första gången nästa år. SER PÅ TV: ”I våras plöjde jag igenom gamla ’Vita huset’, det var väldigt kul. Och för inte så länge sedan såg jag en engelsk dramaserie som heter ’Sherwood’ – jättebra.”

 ?? ?? EFTER INLANDSISE­N I SVT:s ”Historien om Sverige” illustrera­s Sveriges historia med avstamp för 15000 år sedan. I det första avsnittet visas bland annat hur jägare och samlare gick över till jordbruk.
EFTER INLANDSISE­N I SVT:s ”Historien om Sverige” illustrera­s Sveriges historia med avstamp för 15000 år sedan. I det första avsnittet visas bland annat hur jägare och samlare gick över till jordbruk.
 ?? ?? Simon J Berger spelar i musikal av David Bowie.
”Jag är otroligt hedrad över att få vara med i det här projektet”, säger Simon J Berger om att programled­a SVT:s folkbildan­de satsning ”Historien om Sverige”.
Foto: JANNE DANIELSSON/SVT
Simon J Berger spelar i musikal av David Bowie. ”Jag är otroligt hedrad över att få vara med i det här projektet”, säger Simon J Berger om att programled­a SVT:s folkbildan­de satsning ”Historien om Sverige”. Foto: JANNE DANIELSSON/SVT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden