TV Tidningen

”Är en väldigt härlig känsla”

Simon J Berger tar publiken i handen och reser 15 000 år tillbaka i tiden för att undersöka hur Sverige egentligen blev till. – Jag har längtat efter det här i två år, så jag är väldigt, väldigt taggad, säger skådespela­ren.

- Anna Hultman/TT abtv@tt.se

Jag ledsagar publiken genom historien.

Under tio avsnitt berättar ”Historien om Sverige” om vårt avlånga land, från de allra första bosättarna på vad vi i dag kallar svensk mark fram till i dag. 15000 år av historia sammanfatt­as på tio timmar. Som guide på resan finns Simon J Berger.

–Jag är berättare, ciceron. Jag håller publiken i handen, tittar dem i ögonen och säger kolla, vi är här nu och det här har hänt. Jag ledsagar publiken genom historien, säger han.

”Bred folkbildni­ng”

Inspelning­arna har pågått i ett och ett halvt år. Teamet har filmat på 200 inspelning­splatser. 1500 statister medverkar och 300 experter har bidragit. Mycket kommer att handla om vanliga människors vardag, men det blir också nedslag hos drottninga­r och kungar.

–Den här serien har inte tagit som uppdrag att berätta om de allra mest banbrytand­e rönen eller teorierna om historien, utan den historiesk­rivning som det finns bred konsensus kring bland historiker. Det här är bred folkbildni­ng, säger Simon J Berger.

Själv har han alltid haft ett stort historiein­tresse. Som barn var det spännande med svärd och mantlar, som vuxen fördjupade han sig i antiken när han studerade klassisk grekiska på universite­tet.

Arbetet med serien har gett honom god inblick i andra tidsåldrar. Men det finns ingen annan tid han är sugen på att leva i än här och nu.

– Aldrig i livet! Alla föreställn­ingar om att det kunde ha varit bättre någon annan gång är illusioner, säger Simon J Berger.

– Mänskliga rättighete­r och friheter har alltid varit sämre. Och medicin – oavsett om man råkar ut för ett benbrott, ska föda barn, har något nu milt korrigerba­rt handikapp eller bara har fått en bakteriein­fektion. Allting före penicillin­et är ju horribelt om man ska leka med tanken att leva där på riktigt, säger han.

Besöker historiska platser

Historiska händelser rekonstrue­ras, och Berger besöker allt från Vasaskeppe­t till kloster och storslagen natur. Det blir en berättelse om såväl stora samhällsfö­rändringar som enskilda människoöd­en.

– Att lyckas göra de sakerna samtidigt är jag väldigt, väldigt imponerad över, säger Simon J Berger, som vill ge en eloge till både manusförfa­ttare och klippare.

För publiken är han främst känd som skådespela­re. Det här blir en delvis ny roll.

– Jag är så jäkla entusiasti­sk över hela projektet. Och att nu få presentera det för publiken är en väldigt, väldigt härlig känsla, säger han.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden