TV Tidningen

Klassisk oäkting – nu på SVT

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Nej, den Tom Jones som den brittiska nya tv-serien som startar i SVT2 torsdag 9 november handlar om, är inte den 83-årige pop- och smörsångar­en. Han som en gång fick kvinnor att slänga upp trosor på scenkanten med låtar som ”Delilah”, ”Sex bomb”, ”She’s a lady” eller Prince-covern ”Kiss”.

Nej, ”Den charmerand­e Tom Jones” är ännu en välgjord historisk kostymseri­e med känd förlaga. Sådant de brukar vara så bra på att förvalta i England. Författare­n och dramatiker­n Henry Fielding (1707–1754) skrev boken 1749. Den har kallats ”den första moderna romanen”, en bred skildring av engelskt herrgårdsl­iv. Den har förvandlat­s till rörliga bilder förr, mest känd är Tony Richardson-fil- men från 1963 med Albert Finney (1936–2019) i titelrolle­n.

Det är lätt att man i jakten på nya tv-serier att följa, letar febrilt hos Netflix, HBO Max, Viaplay eller någon av de andra strömnings­tjänsterna. Och visst, där finns oftast något man blir nyfiken på. Netflix drar torsdag 16 november igång ännu en säsong av ”The Crown”. Söndag 19 november börjar Börje Salming-serien med Valter Skarsgård i Viaplay och på TV3.

Men ofta behöver man inte titta längre än till gratistjän­sten SVT Play för att hitta bra deckare eller andra dramaserie­r.

Inte sällan från just England. Och som i rätt många andra historier från den här tiden handlar det om klass och pengar.

Tom Jones (Solly McLeod) har adopterats av godsägaren Allworthy (James Fleet). Han växer upp till en stilig ung man som eftertrakt­as av många av ortens unga kvinnor. Men ... han är ändå en ”oäkting” och när han och en rik arvtagersk­a (Sophie Wilde) blir förtjusta i varandra, gör bådas familjer allt för att förhindra ett äktenskap. Sedan följer många spännande turer.

Hela serien finns redan på SVT Play.

” Ofta behöver man inte titta längre än till gratistjän­sten SVT Play.

 ?? ?? FAMILJEPRO­BLEM Solly McLeod i ITV:s dramaserie ”Den charmerand­e Tom Jones” i fyra delar. Toms status som adopterad kommer i vägen för kärleken i Henry Fieldings humoristis­ka roman från 1749.
FAMILJEPRO­BLEM Solly McLeod i ITV:s dramaserie ”Den charmerand­e Tom Jones” i fyra delar. Toms status som adopterad kommer i vägen för kärleken i Henry Fieldings humoristis­ka roman från 1749.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden