TV Tidningen

Säsongens skidfest drar i gång i Idre

Det är 14 år sedan Helena Ekholm som senaste svensk vann den totala världscupe­n i skidskytte. Nu tror hon att tiden är inne för en ny svensk totalseger. – Jag har höga förhoppnin­gar, säger hon.

- Oskar Carlsson/TT abtv@tt.se

Lördag 9.30

”Vinterstud­ion” startar säsongen med Sverigepre­miären i skidskytte från Idre. Programled­aren Yvette Hermundsta­d och experten Helena Ekholm guidar tittarna från studion, medan Björn Ferry och Ola Bränholm kommentera­r tävlingarn­a, där de svenska skidskytta­rna slipar formen inför världscupe­n.

– Jag tror att Sverigepre­miären är viktigast för dem som är på gränsen till att få åka världscupe­n och som vill visa upp sig. För de etablerade toppåkarna är det bra träning, men man lägger kanske inte jättestor vikt vid det, säger Helena Ekholm.

Världscupp­remiären sker i Östersund om två veckor. Ingen svensk har lyckats vinna den totala världscupe­n sedan Helena Ekholm vann 2008/2009. Men den här säsongen är förutsättn­ingarna för en svensk totalseger större än på länge, enligt den tidigare segaren.

– Det har inte varit en så här stor möjlighet att vinna totalcupen på damsidan på många, många år. Många toppåkare har lagt av, så det ser bra ut, säger Helena Ekholm.

Och de svenska utmanarna om totalseger­n är systrarna Hanna och Elvira Öberg.

–Men jag har lite svårt att säga vem av dem, för båda två visade förra säsongen att de har nivån för det, samtidigt som båda också hade dippar. Det blir den som klarar att hålla nivån över en hel säsong.

Jämn och hög nivå

Hanna Öberg har två OS-guld, ett individuel­lt och ett i stafett, och tre individuel­la VM-guld. Systern Elvira Öberg har ett OS-guld i stafett men ännu inget VM-guld. För att någon av dem ska lyckas vinna den totala världscupe­n krävs en jämn och hög nivå över hela säsongen, enligt Ekholm.

Tingnes Bø ohotad

På herrsidan är Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma de största svenska hoppen. Men om vi får tro Helena Ekholm har de två herrarna dock en bit kvar till att kunna utmana om den totala världscupe­n, där hon i stället tror på norsk seger även i år.

Många toppåkare har lagt av, så det ser bra ut.

–Så länge Johannes Tingnes Bø håller på så tror jag att den totala världscupe­n är rätt svår att vinna för någon annan.

Chans till repris

Tittarna kan den kommande tiden se fram emot långloppsc­upen Ski Classics, Sverigepre­miären i längdåknin­g och en del tävlingar ur den alpina världscupe­n. En annan av vinterns höjdpunkte­r är skidskytte-VM i tjeckiska Nove Mesto i februari. Sverige slog medaljreko­rd, tolv till antalet, i VM tidigare i år. Kan det svenska skidskytte­landslaget upprepa det i nästa år? Det tror Helena Ekholm.

– De hade ett fantastisk­t VM förra säsongen men samtidigt var det lite stolpe ut på vissa tävlingar. Så det finns absolut möjlighet att upprepa det, sedan kanske vi inte ska ha det som förväntan.

 ?? ?? Hanna och Elvira Öberg.
Hanna och Elvira Öberg.
 ?? ?? Kommentato­rerna och experterna Ola Bränholm, Björn Ferry, Lotta Fahlberg och Helena Ekholm.
Foto: PER FRISELL/SVT
Kommentato­rerna och experterna Ola Bränholm, Björn Ferry, Lotta Fahlberg och Helena Ekholm. Foto: PER FRISELL/SVT
 ?? ??
 ?? ?? Yvette Hermundsta­d och André Pops turas om att leda ”Vinterstud­ion”.
Fotnot: Alla sändningar i SVT1/ SVT Play om annat ej anges.Tider och kanalplats­er kan komma att ändras och uppdateras.
Yvette Hermundsta­d och André Pops turas om att leda ”Vinterstud­ion”. Fotnot: Alla sändningar i SVT1/ SVT Play om annat ej anges.Tider och kanalplats­er kan komma att ändras och uppdateras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden