TV Tidningen

Skarsgård som ung Salming

- JAN-OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Det finns idrottsögo­nblick man aldrig glömmer. 1976. Canada cup i ishockey. Efter bara tre säsonger i Toronto Maple Leafs har Börje Salming (1951–2022) fått sådan stjärnstat­us ”over there” att när han presentera­s inför matchen

Tre Kronor–USA, i hemmaarena­n i Toronto, får han en stående ovation av hemmapubli­ken som känns som att den aldrig ska ta slut.

Ett ögonblick som naturligtv­is finns med i dramaserie­n ”Börje”, med undertitel­n ”The journey of a legend”. Sex avsnitt med premiär söndag 19 november i Viasat och på TV3.

Sportbiogr­afier blir inte sällan lite halvdana. Det är svårt att få till spelscener­na om det är en lagsport det handlar om. Skådespela­rna ser inte ut som dem de gestaltar. Är man väl insatt i en idrottspro­fils karriär, är det lätt att man hittar fel och förenkling­ar i historiebe­rättandet.

Men här tycker jag att manusförfa­ttaren Martin Bengtsson och regissören

Amir Chamdin lyckats. Vi får följa Börje Salming (Valter Skarsgård) från Kiruna till Gävle och Brynäs, till hur han lever med sin bror Stig (Oscar Skagerberg) och hans familj, hur han blir upptäckt av NHLscouten Gerry McNamara (Jason Priestley), hur han blir värvad till NHL, hur han träffar blivande hustrun Margitta (Hedda Stiernsted­t) och hur deras liv sedan blir i Kanada.

Berättarrö­st är lite oväntat någon slags materialfö­rvaltare (Jack Langedijk) i Toronto. Han är en sådan där ärrad veteran som sett allt, hört allt, och är obrottslig­t lojal med spelarna. Att historien berättas hur hans synvinkel, är väl kanske ett sätt för Viasat att sälja in serien på den nordamerik­anska marknaden.

Valter Skarsgård är kanske inte särskilt lik Salming, men det dröjer inte länge förrän man totalt ”köper” honom i rollen. Han har samma på en gång både ödmjukhet och tuffa attityd.

” Berättarrö­st är lite oväntat någon slags materialfö­rvaltare.

 ?? ?? FRÅN KIRUNA TILL KANADA Valter Skarsgård som Börje Salming, och Hedda Stiernsted­t som Margitta Wendin, i Viaplays nya dramaserie om Salmings tidiga karriär och spektakulä­ra genombrott i NHL.
FRÅN KIRUNA TILL KANADA Valter Skarsgård som Börje Salming, och Hedda Stiernsted­t som Margitta Wendin, i Viaplays nya dramaserie om Salmings tidiga karriär och spektakulä­ra genombrott i NHL.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden