TV Tidningen

”Som att gå runt med Elvis Presley”

Valter Skarsgård har levt med rollen som Börje Salming i flera år. Nu väntar en efterlängt­ad premiär. – Det har varit en så lång resa att man har hunnit känna alla känslor som går att känna på vägen, säger han.

-

För fem år sedan tog regissören Amir Chamdin kontakt med Valter Skarsgård om att spela en ung Börje Salming (1951–2022) i en dramaserie. Nu är det dags att visa upp resultatet i ”Börje – the journey of a legend”.

–Det är en märklig känsla, att det är på riktigt nu, för det har gått så många år, säger Valter Skarsgård.

Två års hård träning inför

Att gestalta en av Sveriges genom tiderna bästa ishockeysp­elare, som dessutom var känd för sin tuffhet på isen, har krävt sina förberedel­ser. Skarsgård, som knappt hade stått på skridskor tidigare, lärde sig under två år att spela ishockey och byggde upp en kropp värdig ett NHL-proffs.

– Det har varit otroligt kul, men också hur slitigt som helst med allt jobb som har behövts göras, med skridskor och träning och allting. Sedan har det varit otroligt att få lära känna Börje under den här resan.

Valter Skarsgård träffade Börje Salming tidigt i förberedel­serna och fick lyssna till ishockeyle­gendarens berättelse­r från karriären.

–Jag försökte få honom att ta med mig i känslorna av det han berättade, så att jag för min del skulle kunna skapa den här karaktären. Jag försökte också iaktta honom och förstå honom som

” Då blev det ännu viktigare för oss att bli klara med det här.

person, och det var ganska enkelt för han var tydlig i hur han är – det fanns inga fasader.

Bland annat tog Valter Skarsgård fasta på dynamiken i Salmings personligh­et.

– Han var både den hårda hockeyspel­aren och den ödmjuka killen från Kiruna.

Precis innan inspelning­arna, i augusti 2022, kom beskedet att Börje Salming hade drabbats av den obotliga nervsjukdo­men ALS. Han blev snabbt sämre, men produktion­en hoppades ändå att Salming skulle hinna få se serien, berättar Skarsgård. Men så blev det inte – tre månader senare gick Börje Salming bort, 71 år gammal.

–Man blev helt knäckt av det. Det var väldigt svårt att förhålla sig till. Då blev det ännu viktigare för oss att bli klara med det här, att det blir till hans minne i stället och då vill man verkligen att det ska bli bra. Så vi försökte ta oss igenom den sorgen som vi alla kände och kämpa på ändå, så som Börje hade gjort, säger Valter Skarsgård.

Serien följer Salmings resa från

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden