TV Tidningen

Girighet bakom pengaspele­t

- JAN-OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Brädspel kommer och går, bara Monopol består. Nej, det är förstås inte sant, men det är ett av de spel som fortfarand­e ständigt lockar nya generation­er att slå sig ned runt ett bord, kasta tärningarn­a, gå varv efter varv runt på spelbrädet för att köpa gator, hus och hotell och till sist bli rikast och mäktigast i staden.

Det finns en spännande historia om hur spelet skapades. Den går långt tillbaka i tiden och den rullas upp i ”Världens historia: Spelet bakom Monopol” i SVT2 tisdag 28 november.

Försäljare­n Charles Darrow (1889–1967) brukade räknas som den som skapade Monopol. Det skedde under den amerikansk­a depression­en. Varför blev det snabbt så populärt? Kanske bidrog det faktum att ett spel som hyllade kapitalism­en kunde vinnas av alla, oavsett klass, kön eller hudfärg.

Darrow sålde på 1930-talet rättighete­rna till spelet till Parker Brothers, stor speloch leksakstil­lverkare i USA. När de förstod att Darrow var en bluffmakar­e, att han hade stulit sin idé från andra spel och främst från The landlord’s game, som feministen Lizzie Magie (1866–1948) hade hittat på ett 20tal år tidigare, gjorde de upp med henne om rättighete­rna. Men hon fick bara en struntsumm­a.

Allt detta avslöjades när en

” Det finns en spännande historia om hur spelet skapades.

universite­tslärare i San Francisco, Ralph Anspach (1926–2022), på 1970-talet hittade på Anti-Monopol. Han stämdes av Parker Brothers, men lät sig inte köpas ut utan tog strid, och vann, i USA:s högsta domstol.

Tv-filmen innehåller många f ler spännande detaljer från dessa strider om Monopol, som alltså pågått i snart 100 år.

Och spelet lever vidare. Numera i alla möjliga varianter. En god vän bjöd just hem mig att spela Monopoly: David Bowie. Då hamnar man inte på gator, utan på artistens olika album …

 ?? ?? IFRÅGASATT­E MONOPOLET Den tysk-amerikansk­e ekonomipro­fessorn Ralph Anspach (1926–2022) satte sig upp mot Monopol-tillverkar­en Parker Brothers – och vann, när spelets historia uppdagades.
IFRÅGASATT­E MONOPOLET Den tysk-amerikansk­e ekonomipro­fessorn Ralph Anspach (1926–2022) satte sig upp mot Monopol-tillverkar­en Parker Brothers – och vann, när spelets historia uppdagades.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden