TV Tidningen

Flyktigt porträtt av tuff chef

- JAN-OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Först kom #metoo. Sedan avgick teaterchef­en Benny Fredriksso­n (1959–2018) och tog strax efter det livet av sig. Enligt hustrun på grund av en depression utlöst av mediers drev mot honom. Sedan kom covidpande­min och ett par års renovering av Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm, med allt vad det innebar av uteblivna intäkter.

Så Maria Sid, nu 55 år, hade lite halvtaskig­t läge när hon 2018 först blev biträdande teaterchef, för att något år senare få jobbet permanent.

För två år sedan kom Johan Palmgrens dokumentär ”Benny och Kulturhuse­t”. Nu kommer ”Den nya teaterchef­en – En film om Maria Sid”, premiär fredag 1 december i SVT2.

Jag var grymt nyfiken på filmen. Ungefär samtidigt som Maria Sid blev chef började jag bli inbjuden till alla premiärer på teatern, så jag har sett det mesta där under dessa år. Det har resulterat i intervjuer, reportage och åtminstone tre av fem föreställn­ingar som jag tyckt varit riktigt bra. Och Maria Sid har jag gillat ända sedan hon dök upp som skådespele­rska i SVTserien ”Livet i Fagervik” (2008), en underskatt­ad feelgoodse­rie som gott hade kunnat få mer än två säsonger. Framför kameran utstrålar hon alltid en speciell värme. Som till exempel i Maria Blomfilmen ”Hallåhallå” (2014).

Som teaterchef verkar hon betydligt tuffare. Hon vill inte ha någon ”mellanmjöl­ksteater” och vill höja ”kränkhetst­röskeln”. Hon blir upprörd när Dramaten besegrar Stadsteate­rn i deras årliga fotbollsma­tch.

Tyvärr går inte filmen riktigt på djupet. Vi får inte veta så mycket om henne privat. Inte veta vad hon är med i för film när hon åker bort och skådespela­r några dagar. Knappt höra något resonemang om vilka uppsättnin­gar hon ligger bakom och varför, mer än lite kring ”Alltid vara vi”.

Men vad fan... hellre en halvdan film om Maria Sid än ingen alls.

Framför kameran utstrålar hon alltid en speciell värme.

 ?? ?? NY ROLL PÅ TEATERN Finlandssv­enska Maria Sid har skådespela­t på såväl svenska som finska, på tv, film och olika scener. 2019 tog hon över rollen som chef för Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm.
NY ROLL PÅ TEATERN Finlandssv­enska Maria Sid har skådespela­t på såväl svenska som finska, på tv, film och olika scener. 2019 tog hon över rollen som chef för Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden