TV Tidningen

”En fin tanke om att alla ska få vara med” ska få vara med”

Ett magiskt äventyr väntar när ”Trolltider” från 1979 får nytt liv genom en fristående fortsättni­ng. Nour El Refai gör rollen som häxan Mara i årets julkalende­r. – Jag är så glad att jag fick just den här rollen, säger hon.

- Anna Hultman/TT abtv@tt.se

” Jag tycker att hon påminner om Karlsson i ’Karlsson på taket’.

fredag 07.15 & 18.45

Den klassiska julkalende­rn ”Trolltider”, med Birgitta Andersson och Eva Rydberg, var så populär att den repriserad­es 1985. Nu kommer en uppföljare. I ”Trolltider – legenden om bergatroll­et” håller det stora bergatroll­et, som har sovit i tusentals år, på att vakna. Människor och troll måste samarbeta för att rädda världen.

–Vi har haft som mål att fylla bildrutan med äventyr. Det ska inte finnas någonstans i bilden där det inte är roligt att titta. Det tycker jag att den gamla julkalende­rn också hade, säger regissören Lisa Farzaneh.

I huvudrolle­rna finns Matilda Gross och Ossian Skarsgård, båda 14 år, som flickan Saga och trollet Love. Men här finns också en rad andra figurer. Sagolandsk­apet i Trollbyn befolkas av feer, troll – och häxan Mara.

– Hon är en sur häxa, eller nej, hon är nog inte så sur. Men hon är ganska störig. Hon tycker att det är kul att retas. Jag tycker att hon påminner om Karlsson i ”Karlsson på taket”, säger Nour El Refai.

– Det är ju roligt att spela störig, att komma in när alla har kul och förstöra stämningen, fortsätter hon.

Vad skulle du säga att det är för typ av berättelse?

– Jag tycker att tanken om att alla ska få vara med är väldigt fin. Att barnen, som har huvudrolle­rna, ser igenom Mara och ser att hon egentligen är ensam och ledsen.

– Jag tycker också att det är en väldigt fin andemening att det är de vuxna som förstör och så är det barnen som får lösa problemen.

Tittade inte som barn

För Nour El Refai var julkalende­rn ingen stor grej som barn.

– Jag såg första julkalende­rn kanske när jag var tio. Jag är ju uppvuxen i ett miljonprog­ramsområde, vi kollade liksom inte på julkalende­rn. Det fanns inte i den begreppsvä­rlden på samma sätt. Jag vet inte varför, men så var det, säger Nour El Refai.

Nu är hon dock inställd på att tittarna kan känna igen henne.

– Jag är lite stressad över att barn på gatan – om de följer den – ska säga ”där kommer den där dumma häxan”, säger Nour El Refai.

Den nya kalendern gör flera

blinkninga­r till originalet. Bland annat hörs musik från förr, och två av skådespela­rna från 1979, Ted Åström och Lena-Pia Bernhardss­on, dyker upp i mindre roller.

Målgruppen är tittare mellan 3 och 99 år, och den bredden har präglat arbetet med nya ”Trolltider” – inte minst när det gäller att balansera spänningen.

–Det finns såklart läskiga element, men jag hoppas att man ska vara beredd på det när det kommer, så att det inte ska kännas som en läskighets­chock, säger regissören Lisa Farzaneh.

 ?? ?? Komikern och skådespela­ren Nour El Refai spelar häxan Mara när den klassiska julkalende­rn ”Trolltider” får en fortsättni­ng. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Komikern och skådespela­ren Nour El Refai spelar häxan Mara när den klassiska julkalende­rn ”Trolltider” får en fortsättni­ng. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
 ?? ?? Mara 2023. 1979 spelade rollen. Lena-Pia Bernhardss­on
Mara 2023. 1979 spelade rollen. Lena-Pia Bernhardss­on
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden