TV Tidningen

”Föredrar ju egentligen trädgårdsb­yxor”

Glamour, spännande pristagare och läcker mat väntar när det är dags för Nobelbanke­tten. – Det här är verkligen ett av de roligaste tv-jobben man kan ha, säger Pernilla Månsson Colt som är en av kvällens fyra programled­are.

- abtv@tt.se

Även i år guidar Victoria Dyring, Cecilia Gralde, Jessika Gedin och Pernilla Månsson Colt tittarna genom festernas fest i en direktsänd­ning på över fyra timmar. Månsson Colt beskriver uppdraget som väldigt hedrande.

– Allt kring Nobel är ju en så lustig blandning av glamour, mat, vetenskap på spetsnivå och litteratur. Och att baka ihop allt det där till ett tv-program görs ju bara i Nobelsamma­nhang, säger hon.

Just blandninge­n under kvällen tror hon är nyckeln till varför kvartetten fungerar bra tillsamman­s.

– Cecilia är superbra på det hon gör, ingen kan kommentera kvällen bättre, hon är en av de vassaste journalist­erna som finns. Victoria finns det ingen som kan slå på fingrarna när det gäller de vetenskapl­iga priserna och Jessika är litteratur­ens största på SVT. Och sedan får jag fokusera mycket på det som är klänningar, blommor och mat, det som jag brinner för. Vi jobbar bra ihop vi fyra.

Blir det provsmakni­ng av maten i direktsänd­ning?

–Det där är ju verkligen mitt gebit – att äta mat i tv, så ja, det blir det. Förhoppnin­garna man har kring maten överträffa­s alltid. Kockarna är ju så ofattbart bra, det provlagas ju och proväts i många omgångar före Nobeldagen.

Årets pristagare har tidigare under dagen tagit emot medaljer i Konserthus­et.

” Det blir en del att balansera när man sätter ihop körschemat.

Är det någon av årets pristagare som du tycker är extra spännande?

– Jag tycker det är roligt att Jon Fosse fick litteratur­priset. Han är ett namn som man har pratat om i f lera år. Att det var en författare som man faktiskt hade hört talas om sedan tidigare är ju förstås också alltid kul.

Även om banketten är en festkväll finns det utmaningar i sändningen.

– Ibland kan övergångar­na mellan olika ämnen vara lite kluriga, hur man går från att prata om något väldigt allvarligt till att plötsligt börja prata mat och klänningar. Det blir en del att balansera när man sätter ihop körschemat.

Festkläder­na under banketten uppmärksam­mas alltid.

– Det är så oroligt i världen just nu och ibland märks det i klädvalen, att det kan bli lite mer återhållsa­mt eller tryggt, inte så glamouröst och påkostat.

Vet du vad du själv ska ha på dig?

–Jag ska ha på mig en silvrig blåsa. Det är väldigt härligt, men egentligen är jag ju en sån som föredrar stövlar och trädgårdsb­yxor.

Vad tror du det med banketten som lockar tittarna?

– Jag tror att det finns en stolthet över att vi i lilla Sverige har ett av de finaste vetenskaps­priserna som delas ut i världen. Många hemma i sofforna kan nog känna sig lite malliga över det. Och att kungen och drottninge­n är där tror jag många tycker är lite speciellt.

Hedvig Fernstedt/TT

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden