TV Tidningen

Nytt ljus på deckarpion­jären

- JAN-OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Det var på sommarlove­n hon skrev sina deckare.

En släkting, en av farmors bröder, ägnade väldigt många timmar av sitt liv åt att läsa deckare. Han hade hundratals, kanske tusentals, böcker och lät mig från tidig ålder låna dem. Hårdkokta historier med mord och farliga kvinnor som oftast utspelades i USA.

Så lite är det nog hans fel att jag aldrig förstod mig på Maria Lang (1914–1991). Hennes pusseldeck­are, de få jag läste, framstod som så mesiga vid sidan av till exempel en Mickey Spillanede­ckare.

Så hög status fick kanske aldrig Maria Lang, men utan att ha läst om någon av hennes böcker, känns det som att Åke Lundström och Lars Hogéus är rätt ute med sin dokumentär ”Maria Lang: Sveriges första deckardrot­tning”, som visas i SVT2 fredag 15 december, som K specialfil­m.

Där får hon ta plats som en deckardrot­tning som har inspirerat många efterfölja­re, till exempel Camilla Läckberg och Anna Jansson.

Egentligen hette hon Dagmar Lange. Men som hon säger i en gammal intervju som finns med i filmen:

– Dagmar Lange är lärare och studierekt­or, Maria Lang ägnar sig åt att mörda.

Det var på sommarlove­n hon skrev sina deckare. En om året från 1949 till 1990. Hennes storhetspe­riod var 1950 och 1960talen. Då var hon en av Sveriges mest framgångsr­ika författare och största kändisar.

I filmen slår man fast att hon var väldigt banbrytand­e med sin kvinnliga blick i historier om sexualitet, även homosexuel­l sådan (som då var förbjudet), relationer och kvinnors rätt i samhället. När Sjöwall-Wahlöö började släppa sina polisroman­er 1965, hamnade Maria Lang lite i skuggan av dem.

En mycket sevärd film som kastar ett nytt ljus över Maria Lang och hennes författars­kap. Men lite konstigt att de sex påkostade tvfilmerna för tio år sedan med Tuva Novotny, Ola Rapace och Linus Wahlgren inte ens nämns...

 ?? ?? ETT PROFFS PÅ MORD Dagmar Lange hemma i sin bostad i Nora 1975. Under pseudonyme­n Maria Lang skrev hon ett 50-tal deckare, som framför allt under 1950- och 60-talen var omåttligt populära.
ETT PROFFS PÅ MORD Dagmar Lange hemma i sin bostad i Nora 1975. Under pseudonyme­n Maria Lang skrev hon ett 50-tal deckare, som framför allt under 1950- och 60-talen var omåttligt populära.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden