TV Tidningen

”Hade en chans att sätta allting”

Den folkkäre komikern Johan Glans gjorde i somras sin första turné på fem år. Nu visas ståupp-showen för tv-tittarna. – Det blir som ett litet sommarminn­e, säger han.

- Oskar Carlsson/TT abtv@tt.se

Det ser snyggt ut på bild och så är det ju en klassisk rockscen.

Den efterlängt­ade och utsålda sommarturn­én nådde 20 svenska städer och sågs av närmare 90 000 personer – ett tydligt tecken på Eslövskomi­kerns popularite­t ute i landet. Få andra svenska komiker, om ens någon, drar folk på samma sätt som Johan Glans. Han har svårt att ta in det själv.

– Det är helt sanslöst, overkligt, säger han.

– När man får berättat för en att man har sålt så många biljetter så tänker man ”fan, okej, nu måste jag verkligen skärpa mig”.

Det var den folkkäre komikerns första turné på fem år. Dessutom var det hans första egna sommarturn­é, utan komikerkol­legor att dela scentiden med.

–Det var stor skillnad mot att kanske ha en kvart själv på scen tillsamman­s med en grupp andra människor och att göra en helt egen kväll där man ska bära allt själv, stå och prata i en bra bit över en timme.

Från Ystad i söder till Luleå i norr drog han runt i en turnébuss – också det en ny erfarenhet för Johan Glans.

– Jag fick leka rockstjärn­a.

Hur kändes det?

– Det kändes ståndsmäss­igt. Det var en så fin buss med ett bord längst bak där man kunde sitta och äta snacks och spela kort.

Inspelning från slottsruin

Nu får tv-tittarna chans att se humorshowe­n i ”Johan Glans sommarturn­é – en standupsho­w”, som även visades på bio i höstas.

– Det blir som ett litet sommarminn­e. Föreställn­ingen som vi filmade var på Borgholms slottsruin. Vi bestämde oss för att filma där eftersom det ser snyggt ut på bild och så är det ju en klassisk rockscen.

Humorn i showen beskriver han som ”klassiskt tramsig standup”.

– Det är ju en sommarturn­é så det handlar mycket om saker som man gör på sommaren: sol och bad, Kiviks marknad och minigolf, och sådana grejer.

– Sedan har jag också en bit om Sveriges krångliga Natoproces­s, och den var jag rädd skulle bli för gammal, att om vi visar det här fram mot jul så kanske vi måste klippa bort det för att det är inaktuellt, men det är ju tyvärr fortfarand­e pågående, så det hade jag lika gärna kunnat skriva i dag.

Följde prognosen slaviskt

Vädermässi­gt var det inte den bästa sommaren. Johan Glans följde väderprogn­oserna slaviskt, inte minst inför turnéstopp­et i Bornholm som han redan på förhand hade bestämt skulle spelas in för tv.

– Det var ett spänningsm­oment. Det är ju lite pirrigt, för det är en kväll, en chans, som på något sätt ska represente­ra hela turnén. I vanliga fall när man spelar in en stand up-special så spelar man kanske in ett par föreställn­ingar och klipper mellan dem. Men här hade jag en chans att sätta allting. Sedan hade vi tur som en tokig att vädret var toppen och publiken var kanon, säger han.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden