TV Tidningen

De vanliga människorn­as röst

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

” Filmerna ger en bild av Sverige under dessa år.

Egentligen ville han bli läkare. Men betygen räckte inte till, så i stället för att bota människor har han ägnat ett helt liv åt att berätta om dem.

Det har Tom Alandh gjort i mer än 50 år. Nu 79 år gammal, sammanfatt­ar han sitt liv på Sveriges Television i tre filmer med titeln ”Hej och tack för mig” (10, 17 och 24 januari i SVT1).

Trots att han utgår från sig själv och sina reportage, känns det aldrig ett uns självuppta­get.

Drygt 50 års tv-reportage och dokumentär­filmer ger snarare en bild av Sverige under dessa år och av det svenska folkhemmet­s upp- och nedgång.

För även om han ibland gjort filmer om kända personer – Monica

Zetterlund, Cornelis Vreeswijk, ”Nacka” Skoglund är några av dem – har han desto oftare skildrat vanliga människor, inte sällan de som tillhört de mer utsatta i samhället. Hela tiden nyfiket, närgånget och empatiskt.

Tom Alandh har varit journalist sju, åtta år längre än jag.

Jag har sett så gott som allt han har gjort. Blivit road och berörd. Så det är med både glädje och vemod jag återser klipp från hans långa karriär. Mycket minns jag starkt, annat återkommer när jag ser de gamla klippen.

Både han och jag har haft turen att vara journalist­er i en tid där det under många år fanns mer pengar inom medierna, större frihet, inte så stor ängslan över vad man fick och kunde göra.

Tom Alandh erkänner att han aldrig gjort några större journalist­iska avslöjande­n. Det som förmodlige­n retade upp mest folk var att han, under en intervju med kungen, duade honom.

Filmerna är också en hyllning till public service-tv och deras medarbetar­e. Kollegor Tom Alandh har sett upp till. Fotografer­na och klipparna han har jobbat med.

Och så diskuterar han liksom med sig själv hur man gör ett bra reportage eller en bra film.

Tre fantastisk­a filmer ingen bör missa.

 ?? ?? TACKAR FÖR SIG Dokumentär­filmaren Tom Alandh ser, i en serie på tre entimmesav­snitt, tillbaka på över 50 års arbete inom television­en.
TACKAR FÖR SIG Dokumentär­filmaren Tom Alandh ser, i en serie på tre entimmesav­snitt, tillbaka på över 50 års arbete inom television­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden