TV Tidningen

”Jag har definitivt barnasinne­t kvar”

Till alla som hyst oro för att ”Bäst i test” ska genomgå en total renovering i TV4, har David Sundin bara en sak att säga: – Man kommer att känna igen sig. Ett besked som får många tittare att utbrista i ett ”tackar, tackar”.

- Tobias Eriksson/Bulls tv-red@bulls.se

I idrottssam­manhang brukar det kallas silly season, den där perioden när spelare byter klubbar. I tv-världens motsvarigh­et var den stora bomben tidigare i år att TV4 vann dragkampen mot SVT om succéprogr­ammet ”Bäst i test”, och då även programled­arna David Sundin och Babben Larsson.

Skillnaden här är att det är först nu som den ”löjliga” säsongen börjar. Det är just det tramsiga och knasiga, samt enkelheten och det familjära tilltalet som, enligt David Sundin, är nyckeln till framgång med programmet.

– Andra program kan vara enormt påkostade, medan vi kan ha en tävling där det gäller att kasta en banan i en hink, säger David Sundin som med sin karakteris­tiska fluga och mustasch, sin pillemaris­ka blick, och med tidtagarur­et i högsta hugg är lika mycket lekledare som ordningsma­n.

fredag 20.00 Tar hjälp av brorsan

Lekarna, testerna eller tävlingarn­a, om man så vill, utformas till stor del av David Sundin själv tillsamman­s med hans bror Karl Sundin. De har stora friheter att hitta på tester men om fantasin skulle tryta, vilket den sällan gör, kan de alltid snegla på det brittiska originalet ”Taskmaster” för inspiratio­n.

– Vi är båda kreativa personer som definitivt har barnasinne­t kvar och så var vi scouter när vi var yngre. Dessutom är vi uppväxta i en tid utan mobiltelef­oner, vilket gjorde att vi var tvungna att själva hitta på egna lekar och saker att göra. Både jag och min bror är bra på att sitta och fnula.

David Sundin är i allra högsta grad även inblandad i arbetet med att hitta deltagare som med liv och lust går in för att till exempel kasta den där bananen i hinken. Den här säsongen – den åttonde i ordningen – får bland andra programled­aren Mauri Hermundsso­n och skådespela­ren Maria Lundqvist chansen att visa framfötter­na och prov på sin kreativite­t.

– Det händer så mycket roligt den här säsongen. Jag tror verkligen att tittarna uppskattar att se våra deltagare vara spontana, bjuda på sig själva och vara rappa i käften. När testet väl startar är det svårt att behålla en fasad och vara någon annan än sig själv.

En deltagare som ännu inte sagt ja men som ständigt står högt upp på David Sundins önskelista är komikern William Spetz.

Det vore dumt att ändra på ett vinnande koncept.

– Jag ringer honom inför varje säsong och varje gång har han svarat nej. Men jag ger mig inte. Jag tänker fortsätta ringa.

Att David Sundin själv sa ja till att följa med ”Bäst i test” till TV4 beror helt enkelt på att han inte vill släppa programmet som han jobbat med sedan 2017 och som kommit att bli en del av honom.

Håller till i nytt hus

Den nya säsongen betyder också ny kanal, nya deltagare, nya tester och nytt hus, men samma gamla David Sundin och Babben Larsson. Och till stora delar också samma gamla program trots allt nytt.

– Man kommer att känna igen sig. Det vore ju dumt att ändra på ett vinnande koncept. Det var också en förutsättn­ing för att jag och Babben skulle fortsätta.

Vad som händer i framtiden, om han är välkommen tillbaka till SVT och om han någon gång får uppfylla en av sina tv-drömmar och bli julvärd, är inget som han tänker på nu.

– Jag känner mig inte låst. Jag gjorde en gala för Kanal 5 när jag jobbade för SVT, men just nu har jag bara ”Bäst i test” i tankarna.

På TV4 däremot säger man nog gärna att programmet nu blir så mycket bättre, att David Sundin är kanalens egen stora idol – och framför allt att bytt är bytt.

 ?? ?? Treutiger i Robinson i SVT 1997.
Treutiger i Robinson i SVT 1997.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden