TV Tidningen

När stora drömmar går i kras

- JAN-OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

” Modigt av Anna-Karin att ställa upp och berätta.

Drömmen om Hollywood. Den drömmen har nog många skådespela­re, regissörer, artister och musiker. If you can make it there, you can make it anywhere, it’s up to you. När Liza Minnelli, Frank Sinatra eller Tony Bennett sjunger detta, handlar det om New York. Men textraden kan lika gärna appliceras på Hollywood, som ju är symbolen för hela filmbransc­hen i USA. Det som ibland kallas för Drömfabrik­en.

”Drömmen om Hollywood” är en SVT-dokumentär om Anna-Karin Eskilsson, en svenska med Hollywood-drömmar som krossades på det mest brutala sätt. 4 x 30 engagerand­e minuter som alla finns på SVT Play. Annars visas tredje avsnittet tisdag 23 januari i SVT 1.

Anna-Karin flyttade som ung till New York. Gick på teaterskol­a, provfilmad­e, fick några enstaka småroller i filmer knappt någon hört talas om. Hon försörjde sig som bartender på en bar i Empire State Building. Så fick hon plötsligt provfilma för, och fick, huvudrolle­n i vad som skulle bli en storfilm om Greta Garbos (1905–1990) liv. Det blev tidningsru­briker och medverkan i TV 4:s ”Nyhetsmorg­on” hemma i Sverige.

Angelica Rundberg f lög dit för att filma. Hon hade känt AnnaKarin sedan de blev vänner under hennes första år i New York.

Men Greta Garbo-filmen blev aldrig av. Anna-Karins flytt till Los Angeles med en ny svensk agent, i filmen kallad ”Lars”, som senare även blev hennes pojkvän, slutade i fiasko då det visade sig att ”Lars” var en kriminell lurendreja­re, eftersökt av den svenska polisen.

Nu har Angelica Rundberg träffat Anna-Karin igen och gjort tv-serien ihop med

Lise Bergvall. Vi möter en djupt ångerfull Anna-Karin som berättar om sitt livs resa, vad som gick snett och varför.

Modigt av henne att ställa upp i en tv-serie hon knappast har något att vinna på att medverka i, då hon framstår som rätt naiv och blåögd.

 ?? ??
 ?? ?? RESAN TOG TVÄRSTOPP Anna-Karin Eskilsson skulle spela Greta Garbo i en storfilm, men projektet strandade. Sedan lurades hon av sin manager/pojkvän. ”Drömmen om Hollywood” berättar hennes historia.
RESAN TOG TVÄRSTOPP Anna-Karin Eskilsson skulle spela Greta Garbo i en storfilm, men projektet strandade. Sedan lurades hon av sin manager/pojkvän. ”Drömmen om Hollywood” berättar hennes historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden