TV Tidningen

”Det är tryggt att jobba med Måns”

Hon har både tagit emot och delat ut priser vid Idrottsgal­an. Den här gången är det hon som är programled­are. – Det är en dröm att få leda galan som ligger mig så varmt om hjärtat, säger Carolina Klüft som vid sin sida har Måns Zelmerlöw.

- Tobias Eriksson/Bulls tv-red@bulls.se

Som sjukampare var Carolina Klüft van att vinna. Tre VM- och ett OS-guld samt mängder av andra glimrande medaljer gjorde att hon hade en given plats vid Idrottsgal­an när seklet var ungt. Där fick hon ta emot Jerringpri­set 2003, Bragdgulde­t 2004, priset för årets kvinnliga idrottare 2005, samt priset för årets prestation 2003, 2004 och 2008.

På senare år har hon delat ur priser på galan, men på måndag är det hon som tillsamman­s med artisten Måns Zelmerlöw programled­er idrottens årliga firmafest. Och hon får göra det på Friends arena när galan firar 25-årsjubileu­m.

”Ska vara mycket hjärta”

– För mig är det viktigt att idrotten är i fokus sådana här gånger, eftersom den innehåller så mycket dramatik i sig själv. Det finns en bra tanke i år, det ska vara en varm gala med mycket hjärta och en blandning av lekfullhet och seriositet, säger hon.

Medan Måns Zelmerlöw ledde galan i fjol, tillsamman­s med förra alpina stjärnan Pernilla Wiberg, gör Carolina Klüft debut i detta sammanhang. Det är dock långt ifrån någon debut i direktsänd tv eller att prata inför en stor publik för den delen. Hon har efter idrottskar­riären varit programled­are under otaliga direktsänd­a tv-timmar vid flera OS och hon är dessutom en flitigt anlitad föreläsare.

– Jag tycker om direktsänd­ningar. Det känns mer på riktigt då, mer levande, även om det såklart också är mer pirrigt, säger Carolina Klüft som i sommar även kommer att jobba med tv under OS i Paris.

– Det känns extra skönt att få göra galan tillsamman­s med Måns. Han är så trygg, ett riktigt proffs.

När program ledarduon presentera­des i december, stod det också klart att de träffat varandra förut och till och med uppträtt ihop, dock inför en något mindre publik än den på Friends arena. Till Carolina Klüfts möhippa hade hennes

” Det känns mer på riktigt med direktsänd­ningar.

vänner nämligen ordnat så att hon fick dansa en cha-cha med den då nyblivne Let’s dance-vinnaren.

Med andra ord borde samarbetet gå som en dans även på måndag.

Brinner för barns idrottande

Jerringpri­set, Bragdgulde­t och priset för årets prestation i all ära. Det finns ett annat av galans pris som Carolina Klüft kanske brinner lite extra för, det till årets peppare.

Det är organisati­onen Generation Pep, där hon själv är verksamhet­schef, som delar ut priset till en person eller förening som lyckats få barn och unga att röra på sig.

– I dag har vi stora hälsoklyft­or och även problem med ungas tillgång till idrottsyto­r. Det här är en utmaning för hela samhället, inte bara för idrotten, säger hon.

Får Carolina Klüft som hon vill, kommer fler barn att röra på sig i vardagen, vilket också i förlängnin­gen ökar chansen att någon, precis som hon själv gjorde, når den absoluta världstopp­en. Och då är om inte annat i alla fall Idrottsgal­ans framtid säkrad.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden