TV Tidningen

”Jag var väldigt orolig inför resan”

- Tobias Eriksson/Bulls

” Det började med sötsug. Sedan en fascinatio­n och till slut en passion.

Camilla Hamid har redan gjort en resa: från fattigdom, misshandel och ätstörning­ar till att bli Sveriges bakdrottni­ng med youtube-kanal, böcker och kafé. Nu ger hon sig iväg på nästa resa, till Marocko, för att hitta sina rötter, sig själv, baka och möta ex-svärföräld­rarna. onsdag 21.30

Att berätta om Camilla Hamids 31-åriga liv, skulle ta ungefär lika lång tid som för henne att baka sin salta kolapaj med lingon & flingsalt. Det vill säga timtal, då det till exempel tar kolasmeten minst två timmar att bara stelna i kylskåpet.

Det blir som brukligt i mat- och bakprogram på tv: Vi hoppar över den långa, tråkiga delen. I Camilla Hamids fall den om uppväxten med en ensamståen­de mamma och knappa ekonomiska resurser, misshandel och ätstörning­ar som förföljde henne under många år.

Läste först till ingenjör

Vi tittar i stället till Camilla Hamid när hon precis har börjat att blogga om bakning, och valt bort ingenjörss­påret som hon var inne på under några år.

– Egentligen började mitt intresse med att jag var sötsugen som barn, och då vi inte hade så mycket pengar fick jag skapa något själv i köket. Det växte sedan till en fascinatio­n och till slut också en passion.

I början visade hon sig inte i bild, då hon, med sin slöja, var rädd för vad folk skulle tycka. Men när hon väl gjorde det, möttes hon av öppna armar.

– Jag är lyckligt lottad. Folk är så snälla mot mig. Jag möter faktiskt nästan bara kärlek, säger Camilla Hamid som i takt med framgångar­na har kunnat byta ut sitt eget kök mot ett studiokök och mobilkamer­an mot kameramann­en Joakim.

Bloggen och youtube-kanalen har bara växt. Och växt. Det har i sin tur gjort att hon fick bli ett återkomman­de inslag i TV4:s ”Nyhetsmorg­on”, har fått ge ut bakböcker – den senaste ”En sötare vinter” kom i oktober i fjol, vara Sommarprat­are och så sent som i slutet på förra året även öppna sitt eget kafé.

I samband med sin skilsmässa för cirka 1,5 år sedan, började Camilla Hamid fundera över sin plats i livet, känslan att hon – född i Sverige, men med marockansk mamma och egyptisk pappa – egentligen inte hörde hemma någonstans blev allt starkare. Redan innan skilsmässa­n hade hon pitchat en idé för SVT. Nämligen den att hon skulle resa till svärföräld­rarna i Casablanca och lära sig baka på marockansk­t vis i svärmor Souads kök. Skilsmässa­n kom i vägen i livet, men inte i vägen för resan och programmet, som ändå blev av.

Hade med döttrarna på resan

– Jag var väldigt orolig inför resan. Skulle de tycka om mig nu när jag inte längre var gift med deras son eller skulle jag förlora dem? säger Camilla Hamid som med sig på resan även hade sina två döttrar.

Om vägen till ex-svärföräld­rarnas kärlek går genom magen, har Camilla Hamid i alla fall en bra chans. Det är därför som hon tar sig an uppgiften i Souds trånga och kaotiska kök, där det är svårt att hitta rätt.

Det tar dock inte många minuter innan Camilla Hamid tycks ha hittat hem.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden