TV Tidningen

Statyn som står för frihet

Frihetsgud­innan, världens största födelsedag­spresent

-

På Liberty Island vid Hudsonflod­ens utlopp står det. Monumentet som, när det skådades av europeiska immigrante­r omkring förrförra sekelskift­et, verkligen blev en frihetssym­bol. Och är så än i dag.

Kärt barn har många namn. I amerikansk folkmun kallas den ”Statue of liberty” (”Frihetssta­tyn”).

Det formella namnet är dock det längre ”Liberty Enlighteni­ng the World” (”Frihet upplyser världen”). Att statyn blev gudinna i de nordiska språken har sannolikt med utseendet att göra, vilket anspelar på gudinnan Libertas i romersk mytologi.

När Frihetsgud­innan invigdes den 28 oktober 1886 var den en tio år försenad gåva från det franska folket, som ville fira USA:s 100årsdag. På tavlan hon håller i står det July IV, MDCCLXXVI. Den 4 juli 1776 alltså, datumet då USA förklarade sig självständ­igt från att tidigare ha varit en brittisk koloni.

I USA var man inte helt positiv till att ta emot statyn, ett beslut som till slut togs efter påtrycknin­gar från Frankrike. Varför man var avogt inställd är oklart. Kanske berodde det på kostnadern­a som skulle krävas för att bygga sockeln. Det löste sig tack vare en insamling initierad av Joseph Pulitzer i sin tidning New York World. Insamlinge­n drog in över 100 000 dollar, mestadels från privatpers­oner, vilket var mer än nog för att få sockeln på plats.

Statyn ritades av Auguste Bartoldhi och är byggd i kopparplåt över en järnstomme. Kopparen kommer från den franskägda gruvan i Visnes, norska Karmøy. Kopparplat­torna skapades dock i Frankrike, av bolaget GagetGauth­ier och formades i Mesureurat­eljéerna.

Under åren har Frihetsgud­innan genomgått vissa renovering­ar. När statyns övre delar reparerade­s 1984–1986 ersatte man även facklan som på grund av ändringarn­a 1916 inte ansågs gå att reparera. Den ursprungli­ga facklan finns nu att beskåda i monumentet­s museum. Den nya facklan är täckt av guld som skimrar från en belysning på den omliggande plattforme­n.

Under Frihetsgud­innans 138 år har hon besökts av miljontals människor, varav åtminstone ett par äventyrare som tagit sig ner med fallskärm.

 ?? ?? HÅLLER FACKLAN BRINNANDE 46 meter hög, och en skostorlek på 879 har Frihetsgud­innan alltid stått stadigt i historien.
HÅLLER FACKLAN BRINNANDE 46 meter hög, och en skostorlek på 879 har Frihetsgud­innan alltid stått stadigt i historien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden