TV Tidningen

Ett porträtt av en naturkraft

- JAN-OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Allra senast var hon lysande i Guldbaggeg­alan.

Första gången jag såg Shima Niavarani på en scen var 2011 i ”Fans”, baserad på Fredrik Strages reportageb­ok. Hon gjorde absolut ett starkt intryck. Fast då stod hon inte i centrum. Det gjorde Robert Fux, som spelade Agnetha Fältskogs besatta holländska beundrare.

Shimas första soloshow ”Autodidakt i enmansakt”, som hon satte upp blott 19 år gammal, såg jag inte. Men sedan strax efter ”Fans” har jag sett det mesta hon har gjort. Filmer, tv-serier, pjäser och musikaler, hon har varit programled­are för stora tv-program och senast hade hon premiär för sin show ”Shima is a punk rocker” i mars förra året.

Ja, allra senast var hon ju lysande som programled­are för Guldbaggeg­alan i SVT i mitten av januari.

Men Jane Magnussons dokumentär­film ”Shima Niavarani – en liten stor röst” – finns på SVT Play, visas som K Special-film fredag 9 februari i SVT2 – utspelas lite tidigare och är främst en närgången skildring av hur hon skapar, repeterar och mot slutet har premiär på sin soloshow. Hennes första på 13 år.

Å ena sidan får man ett ganska bra porträtt av vem Shima Niavarani är.

Det blir lite kort om familjens flykt från Iran när hon var barn. Brorsan Shebly, känd skådespela­re, är med lite grann, hennes båda föräldrar Bijan och Azam är med mer.

Å andra sidan tycker jag Jane Magnusson lite grann missar att göra ett ännu mer fullständi­gt porträtt av Shima. Alla tv-tittare har inte koll på henne.

Man hade kunnat etablera henne bättre med lite klipp ur tv-serier eller till exempel Woody Allen-musikalen

”Kulregn över Broadway” eller när hon i SVT:s ”Allsång på Skansen” lurade en miljonpubl­ik att hon skulle gifta sig i direktsänd­ning.

Shima Niavarani-dokumentär­en är klart sevärd. Men kunde lätt varit ännu bättre. Det är denna egensinnig­a naturkraft till artist värd.

ÅLDER: 24 år (fyller 25 år den 26 februari).

BOR: Östersund.

FAMILJ: Mamma, pappa och storasyste­r (Hanna, också en minst sagt framgångsr­ik skidskytt).

BAKGRUND: Har trots sin ringa ålder hunnit med mycket inom sin sport.Tog ett guld (stafett) och två silver i OS 2022 samt ett brons (stafett) i VM 2023. Har 16 individuel­la pallplatse­r i världscupe­n, varav åtta segrar. Blev tvåa i världscupe­n totalt 2021/2022.

AKTUELL: Tävlar i VM i skidskytte i Nove Mesto, Tjeckien, 7–18 februari, som sänds i SVT. SER PÅ TV: ”Två serier som jag har tyckt mycket om ’Peaky Blinders’ (med Cillian Murphy som är en favorit) och ’Ljuset vi inte ser’. Sedan ser jag såklart på skidskytte och längd men även på friidrott och cykelklass­iker som Tour de France.”

 ?? ??
 ?? ?? I FOKUS Skådespela­ren Shima Niavarani porträtter­as i Jane Magnussons dokumentär ”Shima Niavarani – en liten stor röst”, som sänds i SVT2 på fredag.
I FOKUS Skådespela­ren Shima Niavarani porträtter­as i Jane Magnussons dokumentär ”Shima Niavarani – en liten stor röst”, som sänds i SVT2 på fredag.
 ?? ?? ”Mm.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT
En laddad Elvira Öberg har medaljer i sikte.
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT
”Mm. FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT En laddad Elvira Öberg har medaljer i sikte. FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden