TV Tidningen

”Jag vill inte åka tomhänt från VM”

De svenska skidskytta­rna tog rekordmång­a medaljer, elva stycken, i VM i fjol och lockade upp till 1,5 miljoner tv-tittare per lopp. Det var nog endast en förkyld Elvira Öberg, med ett brons, som inte var helt nöjd. Nu ska hon snuva konkurrent­erna på meda

- Tobias Eriksson/Bulls

Att Nove Mesto i Tjeckien ligger på 594 meters höjd över havet är kanske inte en sådan stor sak för de flesta av oss. Men för skidskytte­n Elvira Öberg betyder det att hon har kunnat ladda upp inför VM, 7–18 februari, på hemmaplan, bland välkända skidspår och ansikten i Östersund.

Att mästerskap­et inte avgörs på hög höjd innebär helt enkelt fler dagar hemma, något Elvira Öberg tacksamt välkomnar.

– Vi är ju borta väldigt mycket under ett år, och framför allt under vinterhalv­året, så det är bara positivt att kunna ladda upp inför ett VM i sin hemmiljö, bland familj och vänner, säger den 24-åriga skidskytte­stjärnan.

Tillhörde favoritern­a

VM i Oberhof i fjol blev en makalös succé för de svenska skidskytta­rna som tog hem hela elva medaljer – tre guld, tre silver, fem brons – inför, under en del av loppen, närmare 1,5 miljoner tv-tittare i Sverige.

Elvira Öberg, som tillhörde de stora favoritern­a inför mästerskap­et, drog på sig en förkylning lagom till VM och den vägrade helt fräckt att släppa taget om henne.

Det blev till slut ”bara” ett brons, i stafetten, för Elvira Öberg.

– Det är självklart att det var påfrestand­e. Jag sätter dock aldrig upp några resultatmå­l, utan för mig är prestation­en viktigare än resultatet. Jag vill framför allt göra bra lopp som jag själv är nöjd med, och om någon då är bättre än mig, är det utom min kontroll, säger Elvira Öberg, som tystnar två sekunder och sedan tillägger:

– Men det är klart: Jag vill inte åka från VM tomhänt, och jag är laddad.

Medan hon hoppas kunna ha ting som glimmar med sig i bagaget hem från Tjeckien, har hon en viktig sak med sig dit: nämligen sitt Nintendo Switch, där favoritspe­len för närvarande är Zelda, Hogwarts Legacy och Fortnite. I det sistnämnda spelet kan hon ju dessutom öva lite prickskytt­e.

För mig är prestation­en viktigare än resultatet.

– Det blir ju väldigt många timmar på hotellrumm­et och då är det en perfekt avkoppling att spela spel. Det är vi ganska många som gör i landslaget.

Efter covid-19 har det nämligen blivit ännu fler timmar på hotellet. Många elitidrott­are är i dag än mer försiktiga med vad de gör under tävlingssä­songen och undviker därför att gå i affärer eller vistas bland för mycket folk i onödan.

– Det är lätt att det kan gå till överdrift, men samtidigt vet jag hur mycket bara en vanlig förkylning kan förstöra, som i VM i fjol.

Femma i världscupe­n

Även om Elvira Öberg anser att det finaste att vinna är världscupe­n – hon blev tvåa 2021/2022 och ligger femma nu – så erkänner hon att det är mer nervöst att ställa sig på startlinje­n i ett VM-lopp.

Men efter alla ”Krya på dig!”hälsningar hon fick av de svenska tv-tittarna i fjol, vet hon också vilket stöd hon har. Den här gången byter hon dock gärna ”Krya på dig!” mot ”Grattis!”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden