TV Tidningen

”Mer ett sätt att leva än ett jobb”

En del har knappt kunnat bärga sig, men nu rullar äntligen ”Frusna vägar” på TV3 igen. Det är dags för Kent Jonsson och hans kollegor att bärga hem fler tittare till kanalen. – Varje dag är ett oskrivet blad, säger bärgaren från Järpen.

- Tobias Eriksson/Bulls

Ingen syn är väl så efterlängt­ad som när jultomten dyker upp och man äntligen kan slappna av. Ja, det skulle väl vara att skymta bärgaren Kent Jonsson från TV3:s succé ”Frusna vägar” då.

Det är nog till och med så att många faktiskt skulle föredra att se bägaren från Järpen komma åkande på de snöiga vägarna. Då vet man nämligen att hjälpen är nära.

Jultomten och Kent Jonsson har dessutom det stora, vita skägget och det stora hjärtat gemensamt, samt ett transportm­edel med en röd nos och en välbekant dräkt, även om den i Kent Jonssons fall går åt det orangea hållet. Och som om det inte vore nog med det.

– Jag brukar faktiskt vara jultomte på några ställen varje år, berättar Kent Jonsson, som säkert står högst upp på TV3:s önskelista över bärgare inför varje ny säsong av ”Frusna vägar”.

Varit med sedan starten

Programmet rullar nu in på sin 13:e säsong, och Kent Jonsson, nyss fyllda 70 år, från jämtländsk­a Järpen i Åre kommun, har varit med ända sedan starten 2018.

– Jag tvekade faktiskt inte alls att vara med när jag fick frågan.

Det blir som det blir, tänkte jag. Och för mig har det bara blivit ett plus. Det har blivit ännu roligare att jobba nu.

Jobba är för övrigt något som Kent Jonsson är van vid. Han började redan som 15-åring i pappans plåt- och lackerings­verkstad.

Jobbar med sönerna

I dag driver han tillsamman­s med sina två söner en verksamhet som omfattar bärgning, plåt- och lackering, biluthyrni­ng och däckförsäl­jning/hotell. Bilbärgare blev han för runt 40 år sedan.

– Det är mer ett sätt att leva än ett jobb, skulle jag säga. Varje dag är ett oskrivet blad, man vet aldrig vad som väntar. Det är en del av tjusningen och spänningen med det här. Och så får jag samtidigt träffa så mycket folk, säger Kent Jonsson som tänker fortsätta så länge han orkar.

Hans deltagande i ”Frusna vägar” har bara varit positivt, anser han.

Det funkar inte att stressa. Man måste ta det lugnt.

Inte nog med att jobbet har blivit mer lustfyllt, han upplever också att bilisterna saktar ner mer nu när de ser honom bärgandes en bil som kört av vägen och att de även hellre vinkar än hytter med näven åt honom.

– En del som jag hjälper, vill till och med ta selfie med mig. Och sånt känns ju bara roligt, berättar han.

Har Kentdockan med sig

Finns det yngre barn i den bil som råkat ut för något missöde längs vägen, har Kent Jonsson ett äss i rockärmen: nämligen en docka föreställa­nde Kent själv.

Barbie må ha sin Ken, men det är bara ”Frusna vägar” som har Kent.

– Den finns i tre storlekar, men den största storleken finns det bara ett exemplar av, säger Kent Jonsson och skrockar.

Han säger att han alltid är sig själv oavsett om han har ett kamerateam i hasorna eller inte. Och han framstår alltid som lugnet självt även i situatione­r när pulsen till och med går upp hos tv-tittarna.

– Det funkar inte att stressa. Man måste ta det lugnt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden