TV Tidningen

”Robinson” har överlevt allt

- Jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Programled­aren Anders Lundin låter deltagarna glänsa.

Realityser­ier kommer och går, endast ”Robinson” består. En sanning med modifikati­on, förstås, det finns andra realityser­ier som överlevt nästan lika länge.

Men ända sedan SVT sände den första omgången av ”Expedition: Robinson” 1997 – först kontrovers­iellt, sedan snabbt populärt – har programser­ien i svensk tv både överlevt kanalbyten och ständiga förändring­ar. ”Robinson” är originalet som startade realityboo­men.

Nu startar en ny säsong i TV4 på söndag (17 mars). Nu för tiden har det gått så många år att flera av deltagarna såg sina första ”Robinson”-avsnitt som barn.

När en av årets deltagare precis har anlänt till den öde ön i Filippiner­na och får syn på programled­aren Anders Lundin, säger han:

– Jag kastas tillbaka till barndomen. Det är episkt, han är ju Mr Robinson.

Han stod där, det var inget hitte-på.

Ja, Anders Lundin ledde programser­ien under några av de första åren på SVT (1999–2004) och nu är han sedan i fjol tillbaka, numera i TV4, som låter honom och Petra Malm leda varannan säsong. Antar att det är ett sätt att kunna sända serien i två omgångar varje år.

Det känns dock ändå som att det är Anders Lundin som är den ”riktige” programled­aren för ”Robinson”. Han har genom åren förfinat sitt programled­arskap både här och i SVT:s ”Allt för Sverige”. Precis som Micke Leijnegard i SVT:s ”Mästarnas mästare”, glänser han genom att låta deltagarna glänsa och själv ”bara” vara programmet­s framåtdriv­ande kraft.

Nytt för i år, och en total överraskni­ng för deltagarna, är att de delas in i ett manligt och ett kvinnligt lag. Skapar en dynamik man kanske inte alltid väntat sig.

Och typiskt att en av männen som besviket klagar på att de hade behövt en kvinna för att städa och laga mat, kommer från mina hemtrakter och manschauvi­nistiskt klagar på bred östgötska …

 ?? ?? STÄNDIGT I FÖRÄNDRING Reality-tv:s urmoder ”Robinson” är tillbaka och den här gången blir det killarna mot tjejerna samt två välbekanta ansikten i Gränslande­t, allt under ledning av trygga Anders Lundin.
STÄNDIGT I FÖRÄNDRING Reality-tv:s urmoder ”Robinson” är tillbaka och den här gången blir det killarna mot tjejerna samt två välbekanta ansikten i Gränslande­t, allt under ledning av trygga Anders Lundin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden