TV Tidningen

”Jag hoppas få se ett ufo någon dag”

- Tobias Eriksson/Bulls

Han är aktuell i ”Ufo-mysteriet med Felix Herngren” och ”Masked singer Sverige”. De väsensskil­da programmen har dock en del gemensamt. Nyfikenhet, möte med det okända och en önskan om svar på de eviga frågorna: Finns det liv i rymden? Vem döljer sig bakom masken?

Som barn vände Felix Herngren ofta blicken uppåt, mot stjärnorna, rymden, det okända, och klurade på vad som egentligen finns där ute.

– Rymden har alltid lockat min nyfikenhet, säger han.

Men eftersom han själv tidigt blev en stjärna i nöjesvärld­en och har hastat från det ena tv- och filmuppdra­get till det andra här på jorden, har intresset för rymden och ufon mest ”legat och småputtrat”, som han uttrycker det, under många år.

Nyvaknat intresse

På senare tid har det dock vaknat till liv igen, inte minst när tidningen New York Times 2017 publicerad­e bilder som amerikansk­a piloter tagit vid möten med okända flygande föremål och ärendet sedan nådde ända upp till den amerikansk­a kongressen som i fjol höll förhör med några av piloterna. Det är aningen svårare att avfärda vittnen som tror sig ha sett ufon när de bär militärmös­sor i stället för ”foliehatta­r”.

– Jag skulle vända på det och säga att man får vara en riktig ”foliehatt” om man tror att vi är ensamma i universum. Det finns flera miljoner planeter bara inom ett ”hyfsat” avstånd från oss, så sannolikhe­ten att vi någon gång under vår planets historia har fått besök är väldigt stor, säger Felix Herngren som under ett års tid har jobbat med sin tv-serie ”Ufo-mysteriet med Felix Herngren”.

Han har i sin jakt på svar tagit hjälp av framför allt Claes Svahn, ordförande i såväl UFO-Sverige som den stiftelse som driver världens största ufo-arkiv, beläget i Norrköping, och även Moa Gammel, skådespela­re och ufo-poddare.

Resan mot det okända har tagit honom till olika platser i Sverige, där han träffat människor som har sett ufon, och även till USA. Han har pratat med bland annat forskare, astrofysik­er och före detta Pentagon-höjdare och besökt, så nära man nu kommer, Area 51 i Nevada.

”Rymden har alltid lockat min nyfikenhet.”

– Det har varit ett superspänn­ande projekt, som blev mycket större och tog mycket längre tid än vad jag trodde från början. Med min nyfikenhet försöker jag guida tittarna genom serien på ett seriöst sätt, även om jag inte kan låta bli att se saker från den komiska sidan ibland.

Har Felix Herngren då själv haft en närkontakt av tredje graden?

–Nej, tyvärr, men jag hoppas få se ett ufo någon dag. Tanken skrämmer mig inte alls, för mig känns den förtjusand­e. Jag är betydligt mer rädd för AI än för ufon.

Hoppas på minskad stigma

Han tror och hoppas att den senaste tidens skriverier, och kanske även hans eget program, kan hjälpa till med att minska stigman för de som träder fram och törs berätta om sina möten med ufon och ta dem på större allvar.

– Jag säger som Claes Svahn: ”Det handlar inte om konstiga människor som har sett saker. Det handlar om människor som har sett konstiga saker”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden