TV Tidningen

”Jag är bra på att få folk att prata”

Skådespela­rna Emma Molin och Eric Stern ska praktisera som journalist­er och hitta scoopen som ger dem en plats på tidningarn­as förstasido­r. Två av duons praktikint­yg syns här intill, men för den som vill vara med på hela Sverigeres­an är det torsdagar i SV

- Tobias Eriksson/Bulls abtv@bulls.se

Washington Post hade Bob Woodward och Carl Bernstein, FIB/ Kulturfron­t Jan Guillou och Peter Bratt. Bäva månde kommunpoli­tiker i Sveriges land: nu släpps Emma

Molin och Eric Stern lösa.

I SVT:s ”Jakten på förstasida­n” ska skådespela­rduon praktisera på sex lokaltidni­ngar runt om i Sverige, lära sig journalist­yrket och inte minst försöka slå sig in på den prestigefy­llda förstasida­n med sina unika alster.

Skratt och allvar

Programmet ska blanda skratt, då Emma Molin och Eric Stern båda har humorn som arbetsreds­kap, och allvar, då programmet är en del av UR:s satsning på att öka förståelse­n för journalist­ik och medier.

– Det har varit fantastisk­t kul att få göra det här programmet. Det är faktiskt det roligaste jag har gjort på länge, säger Emma Molin.

– Samtidigt är det viktigt att lyfta fram den oberoende journalist­iken ur ett samhällspe­rspektiv. Inte minst lokaltidni­ngar spelar en viktig roll i människors vardag.

Emma Molin gick in i rollen som journalist med hög svansförin­g – det gör hon för övrigt även i ”Hela kändis-Sverige bakar” som har säsongssta­rt i TV4 nästa vecka – men det dröjde inte länge innan svansen började sloka betänkligt.

– Vi blev slagna på fingrarna av redaktörer som tyckte att vi var för slarviga, både när det gällde texterna och att vi ibland glömde att ta med block och penna. Jag trodde också att jag skulle vara bättre på att skriva artiklar än vad jag var.

”Kan memorera”

Hon fick nu verkligen långt ifrån bara skäll under praktiken. Och för att lyckas i sin nya yrkesroll använde hon sig av sin bakgrund.

– Vi skådespela­re är ju duktiga på att memorera och det hade jag stor nytta av under intervjuer­na vi gjorde. Vi är ju också vana vid att vara närvarande i stunden och är allmänt nyfikna.

” Det har varit fantastisk­t kul att få göra det här.

– Jag tycker att jag är bra på att få folk att prata och de tog verkligen emot oss med öppna armar. Jag blev nästan överväldig­ad över hur mycket de öppnade sig och berättade för oss. Jag blev förälskad i många av de vi träffade och platser vi fick se runt om i Sverige.

Emma Molin är ju annars mest van vid att själv bli intervjuad, något hon för övrigt inte är allt igenom förtjust i. Hon har varit med om att inte alls känna igen sig i texten och att övergången från det talade till det skrivna kan bli avgrundsdj­up.

– Därför känner jag att det var extra viktigt att behandla alla med stor respekt och att försöka göra dem rättvisa i våra artiklar.

Ponera nu att humorgrupp­en Grotesco splittras, att skådespela­roch regiuppdra­gen uteblir och att tv-galor slutar efterlysa dina tjänster, skulle du då kunna tänka dig att söka jobb på Ystads Allehanda?

– Jaaa, lätt! Absolut. Skåne är dessutom lite av mitt ”happy place”, så det skulle vara härligt, ljuvligt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden