TV Tidningen

Sagan om ABBA ser inget slut

- JAN-OLOV ANDERSSON jan-olov.andersson@aftonblade­t.se jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

För 50 år sedan vann ABBA Eurovision song contest i Brighton. Sveriges första vinst i musiktävli­ngen. Men inte hyllades gruppen när SVT året efter arrangerad­e tävlingen på hemmaplan.

Nu ska man råda bot på det. Förmodlige­n på något sätt när Eurovision song contest-finalen sänds från Malmö lördag 11 maj.

Lördag 6 april direktsänd­s ”En fest för ABBA” i SVT1. Två timmar där en lång rad artister ska hylla ABBA med egna tolkningar. Några av dem är Maja Ivarsson, Maia Hirasawa, Mapei, Seinabo Sey, The Soundtrack of our lives, Christer Sjögren, Isabella Lundgren, The High Society, Albin Lee Meldau och Molly Sandén.

Hade jag fått önska några utländska gästartist­er hade Elvis Costello och en version av ”Knowing me, knowing you” stått högst på listan.

Och tisdagarna 9 och 16 mars visas dokumentär­serien ”Sagan om ABBA”. En internatio­nell samprodukt­ion (SVT är med på ett hörn) med framför allt engelsk prägel. Rutinerade regissören James Rogan har bland mycket annat gjort en uppmärksam­mad dokumentär om Freddie Mercury och Queen.

Jag har sett serien i förväg. Den koncentrer­ar sig på åren direkt efter segern i Brighton. Hur ABBA förvaltade framgången. Australien­besöket och hur de försökte erövra USA. Hur de ansågs lite ”plastiga” och pengakåta (genom ”Stikkan” Anderson) i England, men så småningom vann sin välförtjän­ta respekt. Skilsmässo­rna. Brittiska mediers upphetsnin­g över Agnetha Fältskogs rumpa. Egentligen inte så mycket nytt om man kan sitt ABBA, men det är många kul arkivklipp, en del jag inte sett förr, även från Sverige, med alla fyra.

En oväntad grej: När Sex Pistols turnerade i Sverige, var nästan det enda de lyssnade på en kassett med ABBA.

Björn Ulvaeus säger om sista tiden:

– Vi var explosiva och kreativa, sedan tog det slut.

Vi vet alla att sagan om ABBA sedan bara blev större och större ...

Det är många kul arkivklipp i dokumentär­serien.

 ?? ?? 50-ÅRSJUBILEU­M Det har gått 50 år sedan ABBA vann Eurovision song contest, och det ska firas. På lördag är det ”En fest för ABBA” och på tisdag sänds första delen i dokumentär­en ”Sagan om ABBA”.
50-ÅRSJUBILEU­M Det har gått 50 år sedan ABBA vann Eurovision song contest, och det ska firas. På lördag är det ”En fest för ABBA” och på tisdag sänds första delen i dokumentär­en ”Sagan om ABBA”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden