TV Tidningen

”Det händer en gång på 100 år”

På lördag är det exakt 50 år sedan Sveriges tog sin första seger i Eurovision song contest – och det firas med ”En fest för ABBA”. En av artisterna som medverkar är veteranen Christer Sjögren: – Det här kunde jag bara inte tacka nej till, säger han.

- Tobias Eriksson/Bulls abtv@bulls.se

Den 6 april 1974 är för alltid inskrivet i den svenska musikhisto­rien. Det var då ”Waterloo” med ABBA vann Eurovision song contest och påbörjade sitt segertåg runt jorden som egentligen inte har stannat än, utan snarare tagit ny fart på senare år.

– Det är klart att jag har sett finalen i efterhand, men jag är ganska säker på att jag hade en spelning den kvällen eftersom det var en lördag, säger Christer Sjögren, som på den tiden sjöng i dansbandet Pelles från Mariestad och som just den dagen dessutom fyllde 24 år.

”Benny applåderad­e stort”

För Christer Sjögren, som är en av artisterna som hyllar supergrupp­en i ”En fest för ABBA” i SVT på lördag, på dagen 50 år efter triumfen, kom segern inte som en blixt från klar himmel. Han som var i musikbrans­chen hade koll på medlemmarn­a i kvartetten, insett deras storhet och även stött på dem i folkparker runt om i landet.

– Jag minns särskilt en kväll, långt före ABBA, när jag uppträdde med Pelles och sjöng Hep Stars ”Suddenly tomorrow is today” (skriven av Benny Andersson och Lasse Berghagen) och Benny stod bakom scenen och applåderad­e stort. Det var en speciell känsla, eftersom jag redan då tyckte att Benny gjorde fantastisk­a låtar.

Han har genom åren sjungit en del ABBA-låtar, både med Vikingarna och som soloartist. På lördag är ”Honey, honey” hans (vinst)lott.

– Det är en ära att få vara med och hylla dem. De har så otroligt många bra låtar att det är svårt att välja ut någon favorit bland alla.

”ABBA är en egen genre”

Även om abborna själva inte närvarar på festkvälle­n, kommer deras ande att sväva över Cirkus i Stockholm i form av deras odödliga låtar, som blandar glädje och vemod, pop och folkmusik, och allt däremellan. Att ABBA har band även till dansbandsm­usiken, slår Jan Gradvall fast i boken ”Vemod undercover” som kom i fjol.

– Det är omöjligt att placera ABBA i ett fack. För mig är ABBA en helt egen genre, säger Christer Sjögren som på den otacksamma frågan ”Vad är storheten med ABBA?” tar ton efter en kort tystnad.

–Det här är något som händer kanske en gång på 100 år. Att Benny Andersson och Björn Ulvaeus möts och skriver dessa otroliga melodier och texter, att Frida Lyngstads och Agnetha Fältskogs röster är så fantastisk­a ihop och så soundet, som Michael B Tretow och alla musiker är med om att skapa i studion.

Ett magiskt datum

Som om det inte var nog med Sveriges första Eurovision song contest-seger den 6 april 1974, så var detta även dagen för den första svenska ettan på USA-listan. Det var nämligen då som Blue Swede – med frontfigur­en Björn Skifs – fick kliva högst upp på Billboardl­istan med ”Hooked on a feeling”.

Så om det svenska musikundre­t har en födelsedag, så är det den 6 april. Inte konstigt att en artist som Christer Sjögren fyller år just det datumet. Medan ”En fest för ABBA” tar oss tillbaka till -74, blir han 74.

FOTNOT: Sverige har i dag totalt sju ESC-segrar, och lika många USAettor (ABBA hade en, ”Dancing queen” 1976), om man räknar blågula artisters (inte låtskrivar­es) låtar.

ABBA har så otroligt många bra låtar.

 ?? ?? ABBA anno 1974.
ABBA anno 1974.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden