TV Tidningen

I mötena uppstår ljuv musik

- jan-olov.andersson@aftonblade­t.se

Miss Li bjuder friskt på sig själv.

Gessle,

Strunt samma att konceptet var stulet rakt av från ”Elvis Costello with …” (2008–2010). Det har Niklas Strömstedt erkänt. Men det är inget fel att kopiera och försvenska något som är bra.

I originalet var sådana som Elton John, James Taylor, Lou Reed (1942–2013) och Bruce Springstee­n gäster. Costello intervjuad­e dem och sjöng och spelade med dem, ihop med ett husband. Ska man i efterhand kritisera något, är det möjligen att antalet kvinnliga artister var onödigt få.

I ”Tack för musiken” (2011–2015) gjorde Niklas Strömstedt samma sak. Hade bättre könsfördel­ning (50/50). Några av gästerna var Eva Dahlgren, Orup, Plura Jonsson, Lena Philipsson, Björn Skifs och Marie Fredriksso­n (1958–2019).

Han fick till och med dit de svårflirta­de Peter LeMarc och Lars Winnerbäck. Ett av svensk tv:s bästa musikprogr­am genom åren.

Så det är härligt att ”Tack för musiken” är tillbaka, med start på lördag i SVT1. Tillsamman­s med en artist i varje program och gäster med anknytning till dem, ska Niklas Strömstedt prata karriär, hur de tänker kring sitt musikskapa­nde och spela och sjunga ihop med dem.

Först ut är Miss Li. Eller Linda Karlsson som hon egentligen heter. Hon bjuder friskt på sig själv i programmet.

Vi får höra alternativ­a versioner av några av hennes mest kända låtar. Vi får höra en tolkning av en låt från en av hennes största förebilder. En ny låt. Och en hel del dråpliga berättelse­r. En som, minst sagt, chockar Niklas Strömstedt. Som annars hela tiden är både nyfiken och lyhörd i samtalen med henne.

Nästa lördag (20 april) gästas Niklas Strömstedt av självaste Per

lika motvillig som LeMarc och Winnerbäck när det gäller att vara med i sådana här program.

Totalt blir det åtta program att se fram emot. Bland övriga kommande gäster finns Miriam Bryant, Bo Sundström och Molly Sandén.

 ?? ?? COMEBACK EFTER NIO ÅR Niklas Strömstedt är tillbaka med ”Tack för musiken”, programmet där han bjuder in artister för att prata musikskapa­nde och spela tillsamman­s. Först ut, på lördag, är Miss Li.
COMEBACK EFTER NIO ÅR Niklas Strömstedt är tillbaka med ”Tack för musiken”, programmet där han bjuder in artister för att prata musikskapa­nde och spela tillsamman­s. Först ut, på lördag, är Miss Li.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden