TV Tidningen

”Det är en härlig, fin och viktig gala”

Clara Henry brinner verkligen för Eldsjälsga­lan. På torsdag är det fjärde året i rad som programled­aren är med och lyfter fram föreningsl­ivets osjungna och okända hjältar. – Vi hyllar personer som ger andra en meningsful­l fritid.

- Tobias Eriksson/Bulls abtv@bulls.se

Varje år lägger närmare 750 000 ideella idrottsled­are, enligt Riksidrott­sförbundet, ner svindlande 140 miljoner timmar i det svenska föreningsl­ivet.

De allra flesta gör det långt ifrån de stora arenorna, strålkasta­rskenet och publikens ovationer. En gång om året får dock några av dem själva stå i centrum, på Eldsjälsga­lan – i år på Sjuan direkt från Cirkus i Stockholm – som lyfter fram ledare som verkligen brinner för sina aktivitete­r och adepter.

torsdag 20.00 Tornéus vid Henrys sida

På torsdag är det dags för den 17:e galan och den fjärde i rad med Clara Henry som programled­are.

– Det är en härlig, fin och viktig gala som prisar personer som ger andra en meningsful­l fritid. Och rena lyxen för mig som får stå bredvid dem när de hyllas, se deras reaktioner och genuina glädje, säger Clara Henry, som i år har före detta friidrotts­stjärnan Michel Tornéus som sidekick på scenen.

Medan vissa pristagare har varit så chockade att de knappt fått fram ett ord, så har den vana galaprogra­mledaren Clara Henry, som säger att hon bara blir nervös precis innan sändning, varit en trygg punkt några meter bort och växlat mellan att se såväl glad, stolt som rörd ut.

Det är därför kanske inte så konstigt att hon säger att hon också ”blir som en stolt mamma” under Eldsjälsga­lan. Eller den här gången kanske snarare som en stolt mormor eftersom fyra raka galor närmast är en evighet i tv-branschen.

Clara Henry är i allra högsta grad involverad i manusarbet­et inför galan. Det är inte bara kläderna som ska sitta perfekt, utan också manuset för en två timmar lång direktsänd­ning.

– För mig är ord väldigt viktiga, så det blir många manusvändo­r mellan oss inblandade innan vi är klara.

Det är en lyx att få stå bredvid dem när de hyllas.

Hon har definitivt inte svårt att få fram rätt ord när det gäller att beskriva en eldsjäl:

– För mig är det en empatisk och inkluderan­de person med en stor portion kämpaglöd.

Orden stämmer även in på de friidrotts­tränare som hon hade under sex tonår i Mölndals AIK. En klubb som hon även själv var tränare i under sin gymnasieti­d.

– Det var roligt, mysigt och stimuleran­de. Och även en egoboost att få vara en förebild för andra.

Återvänder till Cirkus

I november i år blir det mer Clara Henry på Cirkus i Stockholm. För några veckor sedan presentera­des hon som en av skådespela­rna när ”Tomten är far till alla barnen” sätts upp som teaterpjäs.

– Jag hade faktiskt inte sett filmen, så det var det första jag fick göra.

Vid det här laget vet även hon om att tomten är far till alla barnen.

Och vi är nu helt på det klara med vems baby Eldsjälsga­lan är: Clara Henrys.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden