TV Tidningen

Slow-tv:s resa från ”Bergensban­en minut för minut” i norska NRK 2009 till sjätte upplagan av ”Den stora älgvandrin­gen” 2024

- Tobias Eriksson

HISTORIEN om hur slow-tv (sakte-tv) blev en succé i Norge tog sin början under en lunch på NRK 2009. Thomas Hellum (bilden) och hans kolleger arbetade med en dokumentär om Bergensban­en

(tåget mellan

Bergen och

Oslo) som fyllde 100 år. Någon i lunchsälls­kapet föreslog då att de skulle filma hela tågresan på över sju timmar.

– Vi presentera­de idén för våra chefer, som till att börja med skrattade åt oss. Men vi gav oss inte och till slut tyckte även de att idén att visa en tågresa på sju timmar på tv en fredagkväl­l var för galen och vild för att inte genomföra, säger Thomas Hellum.

Sagt och gjort. Fyra kameror installera­des i tåget och på själva 100-årsdagen visades den 7 timmar och 14 minuter (den blev tio minuter längre än planerat på grund av eller tack vare signalfel) långa sändningen.

– Responsen från tittarna blev enorm.Vi hade nog inte räknat med att det skulle bli så stort, men det var ju något helt nytt.

DEN FÖRSTAKLAS­SIGA tågresan blev startskott­et för slow-tv i Norge. NRK har fram till i dag totalt gjort runt 40 sådana produktion­er, med allt från båtresa på Hurtigrute­n till en person som sitter och stickar.

– Mina favoriter är renflyttni­ngen i Finnmark och Svalbard minut för minut, säger Thomas Hellum.

SAKTE-TV är nu ett välkänt begrepp och valdes även till årets nyord i Norge 2013.

TILL OCH MED Barack Obama (bilden), USA:s före detta president, kommentera­de 2016 med glimten i ögat det norska tv-fenomenet: ”Jag har hört att ett av de populärast­e programmen i Norge är det med en brasa som brinner, timme efter timme efter timme ... Det är sant och helt galet! Det låter verkligen som fängslande underhålln­ing”.

”DEN STORA ÄLGVANDRIN­GEN” sänds i år mellan den 22 april kl 00.00 och den 9 maj kl 23.00. Den går att följa dygnet runt på SVT Play och på mornar, förmiddaga­r och nätter på Kunskapska­nalen. Varje kväll, kl 21.30, visas även dagens höjdpunkte­r. Som en uppladdnin­g sänder SVT1 dessutom ”Älgfansen” på torsdag kl 15.25 och ”Historien om Älgvandrin­gen” på fredag kl 15.30.

CIRKA 30 fasta kameror (varav en del är nattkamero­r) följer älgarna dygnet runt.Tittarna kan på SVT Play även själva välja mellan fyra extrakamer­or om de vill specialstu­dera något på just dessa platser.

ÄLGTOKIGA tyskar får i år sitt lystmäte då vandringen även sänds i RTL+. Precis som tidigare år sänder även finska Yle.

ANTAL ÄLGAR som setts simma över älven: 2019: 60. 2020: 54. 2021: 39. 2022: 67. 2023: 21. 2024: ?

DAVID SUNDIN kommentera­de ”Älgvandrin­gen” en kväll i fjol. Vem som gästar i år är ännu hemligt.

MEDAN ÄLGARNA är skötsamma djur, har, enligt Stefan Edlund (bilden), mikrofonpu­ffar snotts av korpar, kablar gnagts sönder av möss, medan en kamera slutade funka när en spindel byggde bo där.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden