Mitt i Täby

Täbyskola kör med vegansk matsedel

Satsningen har inte fallit riktigt alla i smaken – men många uppskattar att köket på Täby enskilda gymnasium bidrar till skolans miljöarbet­e och viger en månad till enkom vegomat.

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Täby enskilda gymnasium tänker köra köttfritt en hel månad, som ett led i ett miljöarbet­e. Men vissa elever är kritiska och menar att det borde finnas ett köttaltern­ativ.

Personalen i köket på Täby Enskilda gymnasium ville göra något för klimatet och har därför beslutat att skolan ska ha en vegansk månad i oktober.

– Att äta grönsaker är det som är bäst för klimatet, och vi har väl inte riktigt hängt med i den utveckling­en. Vi har varit ganska dekadenta i vår skolserver­ing, få skolor i Sverige äter nog så mycket nötkött som vi gör, säger köksmästar­en Tobias Bentley.

– Skolan har börjat med ett miljöarbet­e, vi har bland annat solceller på taket. Då tänkte vi att vi från köket skulle bidra med någonting.

Tanken är att fortsätta laga varierad kost med smaker från hela världen. Den enda skillnaden är att köket inte kommer att servera animaliska produkter.

– För oss i köket blir det en utmaning. I tio år har vi försökt laga så bra skolmat det går, nu måste vi hitta en ny utmaning också.

Svenska råvaror

Men alla är inte nöjda. I en insändare skriver två elever att det inte är bra för miljön att importera kikärter och sojabönor från utlandet (Läs mer på sidan 23). Tobias Bentley menar dock att de kommer försöka att använda sig av svenska produkter.

De anser också att ni ska erbjuda kött som alternativ. Vad säger du om det?

– Nej, det kommer vi inte göra. Vi kommer att servera hundraproc­entig veganlunch och alla kommer få i sig allt de behöver. Ingen kommer lida. Det kommer vara ett kul test att se hur mycket kött vi har sparat in och hur mycket miljöpåver­kan det hade gjort.

– Vi tvingar inte folk att vara veganer hemma. Men det här kan vara ett tillfälle att testa på veganmat i yttersta toppklass.

Minskat motstånd

Fredrik Sörensen, vd på skolan, menar emellertid att motståndet mot den veganska månaden generellt är mindre än väntat.

– Med tanke på vilket krig det blev förra året när vi införde en vegetarisk dag i veckan var vi lite oroliga. Men det känns som att motståndet inte är lika kompakt nu som det var då. Jag tror att fler och fler ungdomar är medvetna om att vegetarisk mat är bra för miljön, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden