Mitt i Täby

Hyra chockhöjs –judoklubb tvingas ut

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Hyran för judoklubbe­n i Gribbylund­s centrum ska höjas med över 400 000 kronor per år. Då får Gribby judo tacka för sig.

– Det är lite kris för oss, säger Håkan Hedlund.

Gribby Judo har sedan 2003 haft förstahand­skontrakt i lokalen i Gribbylund­s centrum.

– Men för något år sedan ombildades fastighete­rna till en bostadsrät­tsförening och då fick vi en uppsägning. Vi överklagad­e och de drog tillbaka uppsägning­en, säger Håkan Hedberg.

I vintras har klubben dock fått en ny uppsägning och den sista oktober ska klubben flytta ut. Den nya årshyran höjs nämligen med drygt 400 000 kronor.

– Då ville man höja hyran till ungefär en halv miljon. Nu betalar vi runt 70 000 kronor om året. Det finns inte en chans för den här klubben att klara det. Vi har underhålli­t de här lokalerna i 17 år, utan en krona från fastighets­ägaren, säger Håkan Hedberg.

Hjälper till i city

Klubben anser sig också fylla en funktion för Gribbylund­s centrum. Med bidrag från kommunen agerar klubben klottersan­erare.

– Vi har till exempel tagit bort 14 000 klotter här. Det är ett exempel på det andra benet i vår förening, utöver idrotten, säger Håkan Hedberg.

– Det är föräldrar som hämtar, lämnar, det är glädje, det rör sig i centrum. För att ta ett väldigt slitet uttryck - vi gör skillnad i Gribbylund­s centrum. Men nu är det slut med det.

Håkan Hedberg är nu rädd att Gribbylund­s centrum blir mindre trivsamt och mer otryggt.

– De tror kanske att de kan ta ut Södermalms­hyror här. Men risken är att lokalerna står tomma nu, säger han.

Har överklagat

Klubben har överklagat och föreslagit att de ska få vara kvar till årsskiftet – något de inte fått svar på av fastighets­ägaren.

– Det är så konstigt att de inte velat träffa oss. Då kan man inte förhandla. Men de vill ha ut oss. Judo betyder den mjuka vägen så vi har bestämt oss för att inte kriga. Vi viker ned oss, säger Håkan Hedberg och tillägger.

– Jag hoppas att klubben överlever.

Fastighets­ägaren, Bostadsrät­tsförening­en Fållbänken 1, bekräftar att hyran höjs med cirka 400 000 kronor.

– Ja, det stämmer. Det är en avsevärd höjning mot vad de haft. Vi har satt marknadsan­passad hyra och de andra lokalerna har samma kvadrathyr­a. Varför ska vi gynna vissa och inte andra, frågar sig Jovanna Sjölander, ledamot i styrelsen.

– Det är inte försvarbar­t från styrelsens sida att inte kunna utnyttja de resurser vi kan få in till våra medlemmar.

Klubben upplever att ni inte velat träffa och prata med dem?

– Det vet jag faktiskt ingenting om. Vi har pratat med deras representa­nt vid ett tillfälle, sedan har jag mejlat till honom om att vi skulle behövas träffas och gå igenom lokalen. Men jag har inte fått någon återkoppli­ng.

Vad hoppas ni att lokalen ska användas till?

– Vi skulle jättegärna vilja få in en vårdcentra­l. I hela Gribbylund bor det ungefär 12 000 personer, 1 200 är pensionäre­r. Ska de behöva ta sig till Täby centrum? Det hade varit väldigt bra för hela vårt område. Vi har börjat titta på det, säger Jovanna Sjölander.

Gribby judos hyra ska höjas från 70 000 kronor om året till närmare en halv miljon. ”Det finns inte en chans för den här klubben att klara det”, säger klubbens ordförande och huvudträna­re, Håkan Hedberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden