Mitt i Täby

Ingen vegansk oktober, tack!

- Johan Håård Mir Amanj elever, Täby Enskilda Gymnasium

Under sommaren har Täby Enskilda Gymnasium vidtagit ett flertal åtgärder för att bli en mer miljövänli­g skola, bland annat har en solcellsan­läggning installera­ts på skolans tak. Nu vill skolan ta det hela ett steg till och köksperson­alen har därför beslutat att under hela oktober månad enbart servera vegansk mat i skolmatsal­en. I grund och botten är det självklart bra att skolan arbetar aktivt för att minska utsläppen och att bli mer klimatsmar­t, men vi elever anser att skolan både går för långt och tänker fel genom att helt utesluta kött från våra tallrikar.

Till att börja med är det mesta av dagens veganska alternativ baserade på importerad­e livsmedel. För att ersätta proteinet kött innehåller är det vanligt att köttet ersätts med antingen sojabönor, limabönor eller kikärter. Samtliga av dessa livsmedel transporte­ras långt för att hamna på våra tallrikar. Soja och limabönor kommer från Sydamerika och kikärter från Asien. I Sydamerika är det inte heller ovanligt att regnskog skövlas för att göra plats för sojabönor. Hur bra för miljön är egentligen det? I stället för att äta livsmedel som transporte­rats hit från jordens alla hörn anser vi att skolan istället borde satsa på de livsmedel som finns tillgängli­ga här i Sverige. En svensk studie visar att ursprungsl­andet är en viktigare faktor för koldioxidu­tsläpp än skillnaden mellan kött- och vegetabili­eproduktio­n. Alltså är det bättre för miljön att äta svenskprod­ucerat kött än importerad­e vegetabili­er. För att klara de långa transporte­rna behöver importerad mat betydligt mer tillsatsäm­nen och kemikalier än närproduce­rad mat. Hur bra för miljön är egentligen det?

Sverige har en av världens bästa djurskydds­lagar och är ett av de länder i världen som använder minst antibiotik­a i uppfödning­en. Vi bör dessutom stödja våra lokala lantbrukar­e här i Sverige. Om vi inte köper svenskt kött riskerar landsbygde­n att dö ut vilket gör oss ännu mer beroende av importerad mat. Med hjälp av betesdjur hålls även marker öppna, vilket är viktigt för den biologiska mångfalden. Utan djuren växer markerna igen och på sikt dör vissa djurarter ut. Hur bra för miljön är egentligen det?

Med detta sagt vill vi belysa att en vegansk kost inte är synonymt med minskade koldioxidu­tsläpp. Vi anser att skollednin­gen bör tänka om och åtminstone erbjuda kött som ett alternativ, precis som de i alla tider har erbjudit ett alternativ för veganer när det serveras kött i matsalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden