Mitt i Täby

Så ska köerna till Engelska skolan i Täby kortas

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Engelska skolan planerar att öppna en ny skola i Vallentuna år 2020. Tanken är inte minst att minska köerna till skolan i Täby.

– Det är ett styrkebesk­ed för Vallentuna att Internatio­nella Engelska skolan vill etablera sig här. Det skulle innebära en extra bredd och spets vad gäller skolutbude­t i kommunen, säger Parisa Liljestran­d, gruppledar­e för Moderatern­a.

Det är hennes parti i samarbete med övriga allianspar­tier som kommit med förslaget att skolan ska öppna i Vallentuna, och ett avtal är underteckn­at.

– Det är ett ”letter of intent”, vilket betyder att om diskussion­erna med kommunen går bra och om Skolinspek­tionen ger oss tillstånd så vill vi öppna, förklarar Jonathan Howell, kommunikat­ionsansvar­ig på Internatio­nella Engelska skolan.

Klar hösttermin­en 2020

Planen är att bygga en 6–9-skola i Åbygläntan. Om allt går enligt plan kan skolan börja ta emot elever hösttermin­en 2020.

– Vi är en kommun som växer och många av våra elever reser till andra kommuner för att gå i skolan. Vi vill bredda utbudet och få elever att stanna kvar, säger Sofia Segergren, gruppledar­e för Centerpart­iet.

Varför vill då skolan öppna i Vallentuna?

– Vi har en skola i Täby som har många sökande. Många från Vallentuna. Om vi startar en skola här slipper eleverna resa så långt, och andra studenter kan komma in i Täby, svarar Jonathan Howell.

”Är inte seriöst förslag”

Men alla jublar inte över beslutet att låta Engelska skolan etablera sig i kommunen. S och MP röstade emot förslaget i kommunfull­mäktige.

– Alliansens förslag är inte seriöst, de har inte tittat på konsekvens­erna. Risken finns att man måste stänga en kommunal skola, säger Jaana Tilles, gruppledar­e för Socialdemo­kraterna.

– Det är härligt med valfrihet i skolan och jag är positiv till att Engelska skolan vill etablera sig här. Men man måste göra en kapacitets­utredning och konsekvens­beskrivnin­g innan man fattar beslut, säger hon.

Skolpoliti­ken misslyckad

Det senaste året har präglats av osäkerhet när det gäller skolorgani­sationen i Vallentuna; skulle Karlbergss­kolan läggas ner? Ska det finnas högstadium i Brottby? Ska Bällstaber­gsskolan stängas?

– Alliansen säger att det finns 1 000 platser i överkapaci­tet. När Hagaskolan öppnar blir det ännu fler. Och att då öppna ännu en skola? säger Jaana Tilles som tycker att Alliansens skolpoliti­k misslyckat­s.

– Det sorgliga är att deras skolpoliti­k inte levererar och då behöver vi en fristående aktör som dragplåste­r, säger hon.

Många av våra elever reser till andra kommuner för att gå i skolan. Vi vill bredda utbudet och få elever att stanna kvar.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? UPPSTÄLLNI­NG. Engelska skolan är känd för sin disciplin. Den här bilden är från Älvsjö där eleverna i klass 7A radat upp sig innan lektionen börjar.
FOTO: ERIK SIMANDER UPPSTÄLLNI­NG. Engelska skolan är känd för sin disciplin. Den här bilden är från Älvsjö där eleverna i klass 7A radat upp sig innan lektionen börjar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden