Mitt i Täby

på Danderyds sjukhus

- Hege Hellström

Sommaren har varit tuff på Danderyds sjukhus. Förra veckan fick flera patienter från Danderyd skickas till andra sjukhus på grund av personalbr­ist.

Vid det här laget finns hundratals avfuktare och portabla air condition-apparater ute på sjukhusen, något som gör tillvaron drägligare för patienter och personal. Men förra veckan rapportera­des det om ett mycket ansträngt läge i vården.

– Operatione­r har flyttats fram till senare på dagen när luftfuktig­heten är lägre. Akuta operatione­r och canceroper­ationer prioritera­s och har kunnat genomföras, säger Elda Sparrelid, cheflä- kare Stockholms läns landsting.

Men det stora problemet är sjuksköter­skebristen.

– Det är brist i hela landet och även i England, det är tyvärr inget unikt här.

Stämmer det att sjukhusen vägrar höja lönerna för sjuksköter­skor?

– Man kan inte konkurrera inom landstinge­t genom att ta personal från varandra. Landstinge­t har en lönepolicy som alla ska följa, säger Anna-Carin Stark, kommunikat­ionsdirekt­ör på Danderyds sjukhus.

Hon berättar att man i stället jobbar med utveckling­splaner och kompetenss­tegar för att locka personal och att sjukhusen hjälper varandra. Ett exempel är att Sophiahemm­et tagit emot patienter från Danderyd den senaste veckan.

– Vi har även utökat tiden för den extra jourläkarb­il som kan göra bedömninga­r och ge vård i hemmet för patienter som då inte behöver åka till ett akutsjukhu­s. Den kommer att finnas hela augusti. Många åtgärder ger sammantage­t effekt i systemet, säger Elda Sparrelid och fortsätter:

– Nu börjar länets invånare komma tillbaka efter semestern och fler söker vård, medan vårdplatse­rna är lägre än önskat då bemannings­läget är svårt. Vi kan räkna med ett fortsatt ansträngt läge ytterligar­e någon vecka.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TUFFT LÄGE. Läget är ansträngt på Danderyds sjukhus.
FOTO: MOSTPHOTOS TUFFT LÄGE. Läget är ansträngt på Danderyds sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden