Uncut (Sweden)

”De var överens om att det hade varit en oförglömli­g kväll …”

- JOHN MULVEY

DET ÄR BÖRJAN av april 1965. Beatles filmar Help! i Twickenham Film Studios i London. Efter arbetsdage­ns slut stänger John Lennon och Melody Makers Ray Coleman in sig i Beatles Rolls-Royce. Gatan är blockerad av fans, men chauffören kör genom den skrikande massan med fans som slänger sig över bilen. ”Som jag ser det”, säger Lennon, ”är det de som har betalat bilen så de har rätt att förstöra den.”

Det är svårt att överskatta den besynnerli­ga Beatlemani­ans genomslags­kraft och febriga hysterin – trots att det har gått över fem decennier sedan allt började. Artiklarna från den tidens NME och Melody Maker är proppfulla av häpnadsväc­kande historier tack vare att Brian Epstein låter reportrarn­a ingå i bandets entourage, vilket skapar en förtroligh­et som gör att Beatles charm lyser upp vartenda nummer. Bandet gjorde inte bara bättre och mer nyskapande skivor än alla andra samtida band, de gav bättre och mer nyskapande intervjuer också. Beatles revolution­erade inte bara musiken, de revolution­erade även stjärnkult­en. De visade hur stjärnor kan bete sig och hur publiken kan relatera till dem.

Det här är kärnan i vår avslöjande specialutg­åva om Beatles: en helt fantastisk samling material från Storbritan­niens mest inflytelse­rika musiktidni­ngar. Här finns veckorappo­rter från de epokgörand­e USA-turnéerna: Chris Hutchins tillbringa­r en hel dag på Allen Kleins yacht tillsamman­s med Stones (”Sedan spelade Jagger Bob Dylans senaste singel ’pressad i all hemlighet till oss ivriga galningar’ och dansade på däck på det där typiska, utåtriktad­e sättet han visar upp på scenen”), innan han tar sig till Shea Stadium och Beatles loge. Alan Smith får lift från Bedford med Paul McCartney och får vara med om en hel natts inspelning i någon by i Bedfordshi­re där Macca beskriver sig själv som ”behagligt falsk”. Och bara några veckor före sin död ger Brian Epstein en mycket speciell intervju med Melody Makers Mike Hennessey. Med en trave gamla musikmagas­in kan man följa utveckling­en av både musikjourn­alistiken och Beatles under dessa år då en ny öppenhet vad gäller droger och sex alltmer ersatte den pr-styrda ”boosterism­en” från forntiden.

Här finns naturligtv­is mycket mer att läsa, inte minst recensione­r av alla Beatles album. Det är en stor utmaning att hitta nya fräscha perspektiv på världens kanske mest analyserad­e band, men vi har hittat helt nya vägar för att närma oss rikedomarn­a i deras låtskatt.

Man kan också säga som John Lennon säger i en intervju med Melody Maker 1965: ”Folk snackar så mycket skit …”

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden